Bröstmjölk sökes!

Donerad bröstmjölk är räddningen för många för tidigt födda eller sjuka och känsliga spädbarn. Men det behövs fler mammor som vill dela med sig av sitt mjölköverskott.

– Helst skulle vi vilja ge bröstmjölk till alla barn som av någon orsak inte kan få sin mammas mat de första veckorna. Men så mycket mjölk har vi inte. Det säger Mia Johnson, sjuksköterska på modersmjölkcentralen vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg.

Bröstmjölk är den allra bästa födan för outvecklade eller känsliga små tarmar. Eftersom mjölkersättningen görs av komjölksprotein är den svårare för bebisen att bryta ner. Bröstmjölken har också en näringssammansättning som bättre uppfyller de små barnens behov och innehåller ämnen som stärker barnets immunförsvar.

På Drottning Silvias neo­natalavdelningen får alla barn som väger under 1,5 kilo bröstmjölk.
– Nu har vi mjölk så det räcker till dem alla. Men jag blir nervös när jag ser framåt, säger Mia Johnson.
Pastöriserad bröstmjölk håller sig i sex månader på mjölkcentralen. Och det är bara mjölk från de tre första månaderna efter förlossningen som kan användas. Där­efter lämpar sig inte längre mjölken för de allra minsta.
Lagren måste alltså ständigt fyllas på och Mia och hennes kollegor runt om i landet vill gärna ha kontakt med fler mammor. För det behövs.
Tidigare har de som själva nyligen fått för tidigt födda barn stått för en ansenlig del av den donerade mjölken. De vet hur livsviktig mjölken kan vara, de är vana att pumpa ur och har ofta ett överskott av mjölk när amningen väl kommer igång. Men nya regler som säger att den som fått blodtransfusion det senaste året inte får donera mjölk, har gjort att många mammor inte längre kan donera.

Funderar du på att donera mjölk?

Ta kontakt med neonatalavdelningen på ett sjukhus nära dig – eller fråga på din bvc.
• När mjölken kommer till mjölkcentralen kontrolleras bakteriehalten och halten fett, proteiner och laktos. Mjölken pastöriseras. Innehållet anpassas sedan till varje bebis individuella behov, i nästan alla fall tillsätts mer protein.
• I Göteborg får mammorna 150 kronor i ersättning per liter. I Stockholm får man 100 kr/litern.
• 99 liter bröstmjölk på tre månader – det är rekordet på Modersmjölkcentralen i Göteborg av en donator.

Artikeln är publicerad i Vi Föräldrar nr5, 2010

NUVARANDE Bröstmjölk sökes!
NÄSTA 34 tips för mer glädje när bebisen ska börja med mat