”Eddie ska slippa växa upp med platt skalle”

Eddies skalle var platt på ena sidan.

Eddie, i dag 2 år, föddes med torticollis. I korthet innebär det att nackmuskeln är för kort eller för stark, vilket leder till att barnet lutar huvudet åt ena sidan. Det kan i sin tur göra att barnets skalle blir ”platt” om barnet alltid sover på den sida som inte är sned.

Just detta drabbade Eddie. Och förändringen kom snabbt. Plötsligt såg hans mamma Susanne att Eddies huvud inte såg ut som vanligt.

– Jag upptäckte att skallen blivit platt på ena sidan när Eddie bara var ett par veckor gammal, säger hon. Men ingen lyssnade på mig. På bvc sa de att allt var normalt, fast Eddie på grund av den stela nackmuskeln hade en stor bulle på halsen. (Så kallad steromastoid tumor, som är ofarligt men ser otäckt ut, reds anm.)

Det tog två månader innan familjen fick en remiss till en barnläkare. Därefter var det en väntetid på tre månader innan de kunde få träffa en barnläkare. Det var för länge, tyckte Susanne som vände sig till sjukgymnasten Anna Öhman, som hon hittat på nätet, och som skrivit om skallasymmetri. I samma veva fick Susanne, tack vare tjat, en tid hos barnläkaren som genast skrev remiss till Anna Öhman.

Bra med tidig hjälp
Ju tidigare ett barn med uttalad skallasymmetri kan få hjälp, desto bättre är prognosen.

– Jag kände mig frustrerad, säger Susanne. Som ung förstagångsmamma blir man inte tagen på allvar. Hade vi fått hjälp tidigare hade det inte behövt ta så lång tid att åtgärda asymmetrin.

Till en början provade de några övningar, som skulle upprepas sex gånger per dygn för att töja ut den stela halsmuskeln, så att Eddie skulle kunna sova med huvudet på andra sidan i stället. Men övningarna hade ingen effekt.

– Det är svårt att vrida huvudet på en 2-månaders enligt ett schema, konstaterar Susanne. Eddie var väldigt ledsen när vi höll på, det gjorde nog ont.

Ett barn med torticollis behöver öva att vrida på huvudet åt det håll det inte är så bra på att använda. Ett fåtal kan behöva opereras för att underlätta denna träning.

När Eddie var 5 månader gammal opererades halsmuskeln för att den skulle bli mindre stram. Eddie höll då huvudet snett mot axeln eftersom muskeln drog ner huvudet.

Därefter rekommenderades de att testa en hård plasthjälm för att komma till rätta med asymmetrin, men den passade dåligt och ”snurrade” omkring, så den hjälpte inte heller.

Byggkloss i mössa
Nästa råd de fick var att ha en sockerbit fasttejpad på den sida som Eddie helst inte skulle sova på, men den åkte av, så Susanne och sambon Alexander, 29 år, sydde in en byggkloss i en mössa med knytband på. Och då började något hända. Efter tre månader, när Eddie var 8 månader gammal syntes en klar förbättring.

– Att växa upp med platt skalle hade inte ha varit roligt för Eddie, andra barn skulle ha tittat och kommenterat, säger Susanne. Så jag och Alexander kände att vi måste få ordning på problemet eftersom asymmetrin var så påtaglig.

– Ena ansiktshalvan var mer framskjutande och hans panna sluttade åt sidan. Utan Annas hjälp hade Eddies huvud varit jättesnett. Det hade varit jobbigt för honom eftersom det syntes så tydligt. Kanske skulle han ha fått kompex för det i tonåren.
 
* Torticollis kommer av de latinska orden tortus som betyder vriden, samt collum som betyder hals, alltså vriden hals. Barn med torticollis har högre risk att ensidigt belasta den sida som inte är vriden och då få en platt skalle.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 3/2008

NUVARANDE ”Eddie ska slippa växa upp med platt skalle”
NÄSTA Frågor och svar om skallasymmetri