Nätfynda till bebisen

Vill du handla till bebisen utan att gå utanför dörren? Det går alldeles utmärkt, utbudet av nätbutiker med bebisprylar är stort.

Bara några klick bort finns hundratals nätbutiker med allt som en bebis kan behöva – och, för all del, inte behöva. Att handla på nätet är räddningen för blivande föräldrar som har tröttnat på att springa på stan eller som kanske har långt till butiken. Många är rädda för att shoppa på nätet, och visst händer det att kortnummer blir stulna och att varor inte kommer fram. Men risken är förmodligen större att man köper mer än vad man har tänkt sig, än att bli utsatt för ett bedrägeri. Många nätbutiker har också särskilda rea- eller outletavdelningar, där det finns chans att göra fynd.
Kortköp säkrast
När man handlar på nätet brukar det finnas flera olika betalningsalternativ. Vanligast är att man betalar med sitt konto- eller kreditkort. Kortnumret krypteras (görs oläsligt) på vägen och om något ändå skulle hända har kortföretagen ofta en försäkring som gör att det går att få pengarna tillbaka.
– Att betala med kort är det säkraste alternativet. Om man som konsument betalar exempelvis via banköverföring har man inte en chans om något skulle hända, men om du betalat med kort går det att spåra och man är också delvis skyddad av lagen, säger Fredrik Nordquist, jurist på Konsumenternas Bank- och finansbyrå.
Andra betalningsalternativ är faktura, att betala mot postförskott, förskottsinbetalning till bankgiro eller PayPal, som innebär att man förmedlar pengarna via en mellanhand.
Gå ihop med andra
Nätbutikernas priser gäller i princip alltid exklusive frakt. Fraktkostnaden kan variera men ofta har butikerna en fast kostnad, oavsett hur mycket eller lite du beställer. Många nätbutiker erbjuder gratis frakt om man handlar över ett visst belopp. Sådana gånger lönar det sig alltså att gå ihop några stycken och beställa. Leveranstiden kan variera, men oftast skickar butiken varorna inom ett par dagar.
Ångra köpet
Internethandeln är reglerad under distansavtalslagen, vilket innebär att kunden alltid har två veckors ångerrätt. Du får dock själv stå för frakten om du ångrar dig och vill skicka tillbaka varan.
Ångerrätten gäller från det datum du som konsument har varan i din hand.
Handla utomlands
Handlar man inom EU tillkommer ingen tullavgift, men om du beställer varor från till exempel USA ska man betala tull och svensk moms på det man har handlat. Hur mycket det kostar varierar beroende på vad det är för vara och hur mycket den väger.
Olika länder har olika distans­avtalslagar men inom EU finns ett minimun på sju dagars ångerrätt. Det innebär att du alltid har minst sju dagar på dig att skicka tillbaka varan. Handlar du utanför EU är det respektive lands distansavtalslag som gäller.
Hjälp vid konflikt
Om något skulle gå snett kan man vända sig till Konsumentverket eller till sin lokala konsumentvägledare på kommunen. Om du handlat från ett annat EU-land finns en avdelning på Konsumentverket, Konsument Europa, som kan hjälpa dig om det blir en konflikt med en säljare.
 

Inredning

www.myfirstroom.se
Stor nätbutik med allt som behövs till bebisens första rum, bland annat mycket förvaring. Här finns även ett stort utbud av wallies – texter och dekorationer som man fäster direkt på väggen.
Prisnivå: Lyx

www.systerlycklig.se
Butiken säljer inredning och inredningsdetaljer till hela hemmet och här finns en stor avdelning för barn. Den fysiska butiken finns i Stockholm men nätbutiken är lättnavigerad och inspirerande.
Prisnivå: Lyx

www.designonline.se
Barnmöbler i färglad retrostil. Butiken säljer även inredning till hela hemmet och gillar man klassisk design finns det mycket att vila ögonen på.
Prisnivå: Lyx

www.russinnet.se
Här säljs både barnkläder och barninredning, och dessutom produkter för mamma och pappa.
Prisnivå: Mellan/Lyx

www.loppanopiraten.se
Loppan och piraten säljer inredningsdetaljer till barnrummet och har bland annat sötaste lektälten. Här finns även leksaker.
Prisnivå: Mellan/Lyx

www.blaelefant.se
Den blå elefanten säljer inredning, leksaker och kläder till barnen. Inredningen är sorterad under stil, vilket gör sidan lättöverskådlig.
Prisnivå: Mellan

http://butik.barntyger.se
Här finns inredning till hela barnrummet, men fokus ligger på textil. Butiken har ett stort lager med barntyger och säljer även stuvbitar till lägre priser.
Prisnivå: Mellan

www.cilekmobler.se
Här hittar man barnmöbler i olika skepnader, till exempel sängar som ser ut som såväl racerbilar som båtar. Inget för minimalisten alltså.
Prisnivå: Mellan

www.bestkids.se
Inredning för prinsar, prinsessor och pirater. Här finns, förutom möbler till barnrummet, även leksaker, köksredskap och attiraljer till det första barnkalaset.
Prisnivå: Mellan

www.ikea.se
Möbeljätten har en bra och lättnavigerad sida, men mycket av det som säljs i varuhusen finns inte till försäljning via internet. Bra och prisvärd inredning till barnrummet.
Prisnivå: Budget
 

Kläder

www.babyshop.se
Här finns kläder, leksaker, nappflaskor och mycket mer för bebisen. Man säljer bland annat märkena Armani, Kik Kid och Molo och nappar från Eloide Details.
Prisnivå: Lyx

www.oiidesign.se
Här finns kläder av yngre, mer okända klädskapare. Vill man vara ensam om något plagg är det hit man ska vända sig.
Prisnivå: Lyx

www.hejbaby.se
Butiken för dem som gillar kläder med tryck. Här finns döskalletryck, flames eller varför inte en body för den lilla James Bond-bebisen?
Prisnivå: Lyx

www.blingo.se
Blingo är ett företag som har både nätbutik och hemförsäljning via så kallade homeparties. Kläderna är färgstarka och av enbart ekologisk bomull. Varje månad finns ett specialerbjudande.
Prisnivå: Lyx

www.shop.babyclothes.se
Nätbutik med främst danska märken som Småfolk, Molo, Ej Sikke Lej och Ida T. Utbudet är stort och här går det att göra fina reafynd.
Prisnivå: Mellan/Lyx

www.litenpalandet.se
Den fysiska butiken ligger utanför Tranås i Småland men har man inte vägarna förbi där är nätbutiken väldigt innehållsrik. Här finns kläder från främst danska märken, man får tips på hur kläderna kan matchas med varandra och butiken har också en stor avdelning med reakläder.
Prisnivå: Mellan

www.halloncollection.se
Här säljs kläder från olika märken och även förvaring och diverse bra att ha-prylar. Butiken har en stor outletavdelning där det går att fynda kläder till halva priset.
Prisnivå: Mellan

www.trendybaby.se
Blandade klädmärken, bland annat Miniature, Fixoni och Trendy Wear. Här går det att hitta billiga barnkläder och butiken säljer också leksaker, barnoljor och annat som är bra att ha till bebisen.
Prisnivå: Mellan/Budget

http://shop.coccodrillo.se
Nätbutik som även säljer barnskor. Här finns klassiska barnkläder till lite lägre priser.
Prisnivå: Budget

www.villervalla.se
Svenskt märke som gör kläder i härligt randiga färger. Plaggen finns i både bomull och mjuk plysch.
Prisnivå: Mellan

www.netkids.se
Netkids är en secondhandbutik som främst säljer märkesbarnkläder. Att handla begagnade barnkläder är bra både för miljön och för den lilla bebisens hud, då kläderna ofta hunnit bli riktigt mjuka och sköna.
Prisnivå: Mellan

www.ellos.se
Det klassiska postorderföretaget har även en nät­butik där alla varorna finns. Här finns även kläder för mamma och pappa och det är värt att kolla in – Ellos har poppat till sig den sista tiden.
Prisnivå: Budget

www.lindex.se
Varorna som finns i kedjans fysiska butiker finns också här – perfekt om man har långt till närmaste Lindex eller om någon vara är slut. Lindex gör barnkläder både i klassisk stil och retrostil.
Prisnivå: Budget

www.finabarn.se
Här säljs kläder från bland annat New York till bra priser. Butiken erbjuder också gratis frakt på alla beställningar.
Prisnivå: Budget

www.hm.com
Hennes & Mauritz har försäljning på webben av samma varor som finns i butik. Kolla särskilt in deras fyndhörna med massor av kläder till sänkta priser.
Prisnivå: Budget

 

Leksaker

www.svenskabarnrum.se
Letar du efter träleksaker och lite annorlunda lek­saker och roliga inredningsdetaljer är det hit du ska vända dig. Mest inriktat på lite större barn men man har även en avdelning för bebisen.
Prisnivå: Mellan

www.knoddenoknyttet.se
Stor butik som säljer leksaker och annat smått och gott till bebisen.
Prisnivå: Mellan/Budget

www.abcleksaker.se
Stor nätbutik med mycket saker för den lilla bebisen. Här finns även inredning till barnrummet, spel, pyssel, dockor och mycket mer.
Prisnivå: Mellan/Budget

www.hikmet.se
Man säger sig vara Sveriges största och billigaste leksaksaffär på nätet och det kan säkert stämma. Här finns det mesta i leksaksväg och till bra priser.
Prisnivå: Budget

Lite allt möjligt

http://shop.simpleworld.com
En av de äldsta barnbutikerna med stort sortiment barnvagnar i den lite dyrare klassen.
Prisnivå: Lyx

www.barnbutiken.net
Säljer det mesta som rör barn, med fokus på barnvagnar och inredning. Fysiska butiker i Stockholm.
Prisnivå: Lyx

www.babyheaven.se
Här finns bärsjalar och tygblöjor och en stor avdelning med gör-det-själv-produkter.
Prisnivå: Mellan

www.babytrader.eu
Nätbutik baserad i Holland där man bland annat kan fynda vagnar från Bugaboo. Gratis frakt på många vagnar och hemleverans till dörren.
Prisnivå: Mellan (lägre än i Sverige)

www.tradera.com
Här finns allt för bebisen och det går att göra riktiga fynd. Här säljs både begagnat och nytt av privatpersoner och företag.
Prisnivå: Budget

Artikeln är publicerad i Vi Föräldrar gravid nr 2, 2009

NUVARANDE Nätfynda till bebisen
NÄSTA 10 tips att stimulera din bebis