När bebisen har snuva

Snuva som rinner, eller en täppt näsa. Läs våra tips om hur man kan hjälpa en snuvig bebis.

Av Maria Zamore

Snuva är ett tecken på att kroppens försvar mot infektioner fungerar. Ut med snuvan följer ju de avfallsprodukter som bildas när ”specialutbildade” blodkroppar försvarar kroppen mot viruset, förklarar barnläkaren Lars H Gustafsson i sin bok Ungen är sjuk – vad ska jag göra?.

I bästa fall är det bara att låta snuvan rinna och torka bort den med en pappersnäsduk eller en bit mjukt hushållspapper. Men ibland rinner den inte. Ibland är det istället som om näsan är helt igenkorkad – och då är det inte lätt att vara liten.

Hjälp mot täppta näsor

En del tycker att några droppar bröstmjölk i näsborrarna är det bästa mot täppta bebisnäsor. Andra märker ingen effekt alls. Men testa kan man alltid göra, det är inte farligt.

Koksaltlösning, som finns färdigblandad på apotek, är annars det mest skonsamma, tipsar barnsjuksköterskan Peter Mombelli. Om inte det hjälper kan man rådfråga på bvc eller apotek.

De nässugar som finns i barnfackhandel och på apotek kan hjälpa till att få bort snor ur barnets näsa. En del föräldrar lovordar dem, men inte alla.

– Det händer att slemhinnan går sönder när man använder nässug. Dessutom kan slemhinnan retas så att den blir mer svullen, säger Peter Mombelli.

Om barnet har svårt att sova kan man försöka skapa ett mer upprätt läge genom att höja spjälsängens huvuddel med tjocka böcker under sängbenen. För att barnet inte ska halka ner i fotändan kan man lägga en vetekudde eller liknande bakom rumpan, tipsar Peter Mombelli.

Man kan också pröva att sätta sig i en skön fåtölj med bebisen i bärsele på magen. Det kanske blir lite knöligt, men det kanske går någon enstaka natt – och är man mer än en vuxen kan man turas om.

Artikeln uppdaterades i september 2016


Det här är Vi Föräldrar

Vi vill ge alla pappor och mammor (och dig som väntar barn förstås) uppdaterad och korrekt info – som en motvikt till alla åsikter och allt tyckande som ofta omgärdar barn och barnuppfostran. För att få svaren vänder vi oss till Sveriges främsta experter; ingen fråga är för liten för att inte tas på största allvar – och ingen är heller för stor. Välkommen hit!


Nyhet! Sova hela natten – utan sömnmetoder är en onlinekurs med Vi Föräldrar, tidningen mama och barnpsykologen Malin Bergström. Läs mer här!Nya numret av Vi Föräldrar – i butik nu!


Missa inte vårt supererbjudande: 5 nummer av tidningen Vi Föräldrar + välj en välkomstgåva för 179 kr! Läs mer här! ❥

Här kan du köpa senaste numret!

För dagliga uppdateringar följ Vi Föräldrar på facebook.


Se även

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler