Med kunskap kan du rädda liv

Barn är nyfikna och vill gärna testa nya saker. Därför kan det ­kännas tryggt att som förälder veta hur man före­bygger olyckor – och vara förberedd om de trots allt skulle inträffa.

Ingen är väl så orolig som en småbarns­förälder. När man kommer hem från den skyddande bubblan på BB blir nästan allting farligt. Den branta trappan, den vassa brödkniven, det höga skötbordet, maskindiskmedlet, småstenarna i trädgården…
Som föräldrar kommer vi nog alltid att oroa oss och hur försiktiga vi än är kommer våra barn att göra sig illa. Men vi kan lära oss hur man på bästa sätt förebygger olyckor. Och om olyckan ändå inträffar är det viktigt att veta vad man ska göra, för att kanske till och med rädda liv.

Varför ska man gå en första hjälpen-kurs?

Vi frågade Lilian Carleson, nationell medicinsk rådgivare på Röda Korset.
– Främst för att lära sig förebygga olyckor. När man har kunskap känner man sig tryggare som förälder. Lek är ju utvecklande för barn och då känns det skönt att kunna ha en säker och trygg lekmiljö hemma.
Vilka går kursen?
– Det finns olika kategorier, men mest småbarns­föräldrar, främst förstagångsföräldrar, och förskolepersonal Men även en del mor- och farföräldrar.
Kan man verkligen komma ihåg allt man lär sig under kursen?
– De livräddande kunskaperna är absolut en färskvara. Vi brukar säga att man behöver repetera efter två år, så då kanske det passar att gå kursen en gång till när man får sitt andra barn. Ett alternativ är att gå kursen för vuxna. Även det är ju repetition, men samtidigt lite nytt.
– När det gäller olycksfall får man många tips och råd på kursen och då kan vår bok Första Hjälpen BARN vara bra att läsa i för att komma ihåg det man lärt sig. Den är uppdelad efter barnets utvecklings­faser och därför lätt att följa med i.
Hur går man till väga om man vill gå en kurs?
– Lättast är att gå in på vår hemsida redcross.se och söka sig vidare till sin egen ort. Vi har utbildare över hela landet. Antingen kan man anmäla sig som privatperson, eller så kan man anmäla hela sin föräldragrupp från bvc – då kan vi anpassa tiden efter gruppens önskemål.

Här finns kurser:

Barnsäkerhet och Första Hjälpen Utbildning. Läs mer på forstahjalpen.se.
Röda Korset. Läs mer på redcross.se.
Räddningstjänsten eller brandkåren i din kommun. Många har utbildningar för privatpersoner.

Här kan du läsa mer:

•Röda Korsets bok Första Hjälpen BARN (Nicotext). Finns att köpa i de flesta bokhandlar eller på nicotext.com/redcross.
•På Giftinformationscentralens hemsida giftinformation.se kan du bland annat läsa om hur farliga olika hushållskemikalier är och om vad du gör om ditt barn råkar dricka eller äta något olämpligt. Här kan du även beställa planschen Råd vid förgiftningstillbud – en lång lista på farliga produkter som är vanliga i hemmet, samt enkla råd om vad man ska göra om barnet får i sig någon av produkterna.

Artikeln är publicerad i Vi Föräldrar nr13, 2009
 

NUVARANDE Med kunskap kan du rädda liv
NÄSTA Så maxar du barnets omega 3-intag