Linda och smörja

Lugn och ro, lindning och lätt massage kan göra underverk för små sömnvägrare, menar antroposoferna.

Text: Anna-Maria Stawreberg

När desperata föräldrar till små nattugglor söker hjälp hos antroposoferna på Vidarkliniken i Järna kommer samtalen ofta in på miljön. Barn har ännu svårare än vi vuxna att skärma av alla intryck, vilket gör att små barn får svårt att varva ner. 
Därför kan ett första steg vara att se över miljön där hemma. Enligt Weledas Babybok kan kraftig oordning där hemma göra att barnet blir oroligt. En egen avskild liten sovhörna kan ge barnet den ro det  behöver. Och gärna en sänghimmel i en mild färg – rosarött eller aprikos – som enligt antroposoferna har en lugnande inverkan på barn som ska sova.
– Jag brukar också tipsa föräldrarna som kommer till oss att massera sina barn lätt på underben och fötter. Vi använder en speciell olja som brukar göra susen, säger Susanne Börjeson, sjuksköterska på Vidarkliniken.
Oljemassagen ger, förutom den viktiga kroppskontakten, också värme åt små kalla fötter och ben, något som i alla tider har orsakat sömnproblem hos barn.
I många andra kulturer lindas små barn. Antroposoferna menar att ett stadigt men mjukt tyghölje runt bebisen ger en känsla av trygghet och hjälper det att komma till ro. Genom att linda barnet får det känna sina egna kroppsgränser och slipper vakna till under natten när det ofrivilligt sprätter till.
Antroposoferna poängterar också vikten av rutiner. Barn behöver rutiner för att få överblick och trygghet, menar man. Rutinerna behöver inte vara särskilt märkvärdiga, man kommer långt med att läsa en särskild vers eller sjunga en speciell vaggsång när det är läggdags. Då lär sig bebisen snabbt att det är kväll och tid att sova.
Antroposofernas metoder när det gäller färglära och lindning avfärdas av en del kritiker. Å andra sidan är de flesta experter överens om att barn ibland behöver hjälp att avskärma sig.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar Babyboken 2005

Läs mer:
>> Bebisens sömn – vilka metoder funkar

Läs om de olika metoderna:

>> Sova-hela-natten-kuren
>> Femminutersmetoden
>> "Följ din föräldrainstinkt"
>> Medicinering - en sömnmetod i undantagsfall

Så gjorde vi:
>> 9 föräldrar berättar

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler