Hur ont har bebisen?

Det som gör ont på vuxna gör även ont på barn.

Ansiktsuttrycket är det viktigaste av fem kriterier i den smärtskala för prematura barn som har utvecklats på Astrid Lindgens barnsjukhus.

Ont triggar ont. Hos vuxna har man sett att obehandlad smärta leder till att det bildas fler nerv­ändslut. Inte nog med det, i varje nervändslut bildas också ett stort antal nya smärtmottagare.

­– Kraftig smärta leder till förändringar i smärtsystemet även hos nyfödda och prematura barn. Om den inte behandlas kan det leda till livslång överkänslighet för smärta. Men det kan också gå åt andra hållet – att det inte gör ont när man till exempel bränner sig. Båda tillstånd är skadliga, säger Stefan Lundeberg, smärt­läkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Han ingår i det team som har ansvar för smärtbehandlingen av inneliggande patienter på barnsjukhuset. Det är allt från för tidigt födda på neonatalavdelningen och barn som behandlas för cancer, till 17-åringar som råkat ut för mopedolyckor.

­– Operationer av svåra missbildningar och stora bukoperationer kräver förstås mycket smärtlindring. Men hjärnan reagerar starkt även på vanligare ingrepp, som när man tvingar ner en slang i luftstrupen, säger Stefan Lundeberg.

– En bra grundregel är att det som gör ont hos vuxna definitivt gör ont hos barn, tillägger han.

Men hur ont gör det? Avtar smärtan eller ökar den? Hur påverkat blir barnet av smärtan? Smärtbedömning är inget absolut. Därför finns numera flera internationella skalor för smärtskattning.

 – Små barn som inte kan uttrycka sig med ord är särskilt svårbedömda, säger Stefan Lundeberg.

ALPS, Astrid Lindgren Pain Scale, är en smärtskattningsskala som har anpassats speciellt för prematura barn.

– Av de fem parametrar som ingår i ALPS är ansiktsuttrycket det allra viktigaste, visar forskningen. Man tittar också efter om bebisen andas ansträngt och stötigt eller lugnt och mjukt. Dessutom kollar man om ben och armar är spända, hur händer och fötter ser ut, till exempel om bebisen knyter nävarna så knogarna vitnar.

Den femte parametern är vakenhetsgraden. Är barnet vaket och avslappnat, stressat eller apatiskt? Även om barnet inte visar några tydliga tecken på smärta, kan det ha ont.

– Prematura barn med obehandlad smärta går ner i energisparläge och kan bli ganska orörliga. Andningsfrekvensen och ämnesomsättningen sjunker och ibland även kroppstemperaturen.

För att få en mer fullständig bild av hur det nyfödda barnet fungerar, kompletterar man med den franska så kallade Edin-skalan.

– Då följer man barnet under ett pass och tittar bland annat på hur det interagerar med vårdaren och hur sömnmönstret ser ut, säger Stefan Lundeberg.
 

Mer om barn och smärta

Läs mer om barn och smärta i artikeln Nyfödda ska inte behöva ha ont i Vi Föräldrar nummer 2 som finns i butik från och med 22 januari (och når prenumeranterna fyra, fem dagar tidigare).

NUVARANDE Hur ont har bebisen?
NÄSTA Kritik mot studie om tv-tittande