Hormonnivåer kan förutsäga förlossningsdepression

Mätning av hormonnivån kan förutsäga risken för förlossningsdepression.

Förlossningsdepression drabbar mellan 10 och 15 procent av alla nyblivna mammor och sätter vanligtvis igång fyra till sex veckor efter förlossningen. Kända riskfaktorer är tidigare depressioner, traumatiska händelser i livet, låg självkänsla, brist på social uppbackning och ångest eller stress under graviditeten.

Nu har en amerikansk studie på 100 kvinnor visat att en mätning av hormonnivån mitt i graviditeten, i vecka 25, kan hjälpa till att förutsäga risken för att en kvinna ska drabbas av förlossningsdepression, skriver den amerikanska tidskriften Archives of General Psychiatry.

Forskarna vill nu testa sina resultat på en större grupp gravida för att säkerställa resultaten. De hoppas att mätningen i framtiden kan bli en rutin som  alla gravida går igenom, detta för att kunna bevaka och behandla de som ligger i riskzonen för att drabbas av förlossningsdepression.

En tidigare brittisk studie har visat att snabb hjälp från specialutbildade sjuksjöterskor och barnmorskor inom primärvården kan minska antalet kvinnor som drabbas av förlossningsdepression.

NUVARANDE Hormonnivåer kan förutsäga förlossningsdepression
NÄSTA Marie fick rätt mot försäkringskassan