Första året 2009

Nu är den äntligen här, årets upplaga av Vi Föräldrar Första Året! Här har vi samlat allt det du som nybliven förälder behöver veta under den period när både bebisen och du som förälder växer och utvecklas så det knakar.

Amning, sömn, utveckling, mat… Det är bara några av de ämnen som vi tar upp i vår uppskattade specialtidning Vi Föräldrar Första året (hela innehållet kan du läsa om här), med allt som du som nybliven förälder behöver veta.

Så här skriver chefredaktör Helena Rönnberg i sin krönika:

”Det här året kommer din bebis förändras med stormsteg. Ingen annan gång i livet kommer ditt barn utvecklas i samma svindlande fart. Från ett litet (skrikande) knyte till en person som kan förflytta  sig längre och längre bort från dig, i sin iver att upptäcka och lära sig mer om världen. Och du som förälder får vara med på den resan – grattis! Det är ett spännande äventyr. Här i Vi Föräldrar Första året kan du läsa om alla steg ni kommer att ta tillsammans.

Se tidningen som en guide till ditt barns värld. Du får veta hur hon eller han uppfattar och förstår sin omgivning, från de första veckorna i livet till 1 års ålder.

Självklart händer inte allt på exakta datum. Och barn utvecklas olika. En del lär sig till exempel inte att krypa (min dotter utvecklade någon slags stortå-rump-hasande som hon tog sig runt med). Alla kan inte  heller gå mot slutet av sitt första år (nej, samma dotter igen, hon lärde sig gå först när hon var  1,5 år och vissa i min omgivning redan hade frågat ett antal gånger om vi inte borde söka hjälp).

Och det är ju lätt för mig nu, när jag ser tillbaka på första året, att säga ungefär som bvc säger: Ta det lugnt, det kommer säkert, det mesta är normalt…

Men man har ju ändå en stark längtan efter de där utvecklingsstegen. Jag vet egentligen inte vad jag hade så bråttom med. Men det var som att vid varje ny sak som hände, kunde jag liksom ”bocka av” på listan och andas ut.

Första tanden, jaha vad skönt, där kom den. Vänder sig från rygg till mage, phu, check! Första smakportionen, jaså, det var inte uppskattat, fasen här gäller det att träna! Men varför trodde jag  egentligen att min dotters kropp var så programmerad att hon exakt på 4-månadersdagen måste börja äta smakportioner? Vad hände om hon inte ville ha min mosade potatis? Skulle det liksom vara …  kört? Skulle hon aldrig lära sig äta mat då? Varför ställde jag mig inte frågan: ”Hur många skolbarn har jag träffat som bara äter mosad potatis blandad med smält smör och bröstmjölk?”

Jag vet inte heller varför jag var så upptagen med att jämföra min dotter med andra bebisar. Det kändes nästan som att det var det enda våra mammaträffar på bvc gick ut på. Att jämföra (…och smygtävla) med varandra. ”Jaha, hon kan inte sitta än, din dotter?” ”Min Samuel har gjort det länge, han ääälskar att sitta upp i vagnen och titta, det har blivit en helt annan sak med vagnpromenad nu”

Vår förhoppning är att du känner dig lugnare och tryggare med Vi Föräldrar Första året. Så att du sparar energi åt att också njuta  och fascineras av ditt barns fantastiska utveckling.”

/Helena
 

NUVARANDE Första året 2009
NÄSTA Wilma tillbringade sin första tid i skena