”Följ din föräldrainstinkt”

Använd sunt förnuft och lyssna på dina instinkter. Barnläkaren Lars H Gustafsson tror inte på några mirakelmetoder.

Text: Anna-Maria Stawreberg

En del småbarn sover oroligt av naturen och som småbarnsförälder är det naturligt att man får mindre sömn än annars.
– Om det är möjligt kan man i stället försöka dra ner på tempot i tillvaron och sova igen när tillfälle ges, säger barnläkaren och författaren Lars H Gustafsson.
– Barnet får den sömn det behöver, det behöver man inte oroa sig för. Det är föräldrarna som tar stryk. Därför måste man försöka hitta alla tillfällen att sova.
Lars H Gustafsson är kritisk till femminutersmetoden, eftersom han menar att barnen inte mår bra av att ligga och gråta sig till sömns.
– De uppföljningar som gjorts och som visar att barnen inte tagit någon skada är gjorda på kort sikt. Idag vet man att ett spädbarn faktiskt är mycket medvetet. Så jag frågar mig: Vad händer i ett barn som får skrika och skrika?
Lars H Gustafsson anser att den starka föräldrainstinkten ska följas. Och den som någon gång provat att låta sitt barn ligga och gråta vet hur stark instinkten att ta upp barnet är.
– Det är farligt att säga åt föräldrar att lita på auktoriteter i stället för på sin egen intuition! Om 20 år tror jag att man med fasa kommer att se tillbaka på såna här metoder.
I stället menar han att man ska bära och trösta så långt det bara är möjligt. Och om man inte orkar längre ska man inte nöja sig med att få en broschyr om femminutersmetoden tillstucken till sig på BVC.
– Den metod jag tillämpar är att jag träffar båda föräldrarna tillsammans med bvc-sköterskan. Under någon timmes tid vänder och vrider vi på situationen och pratar igenom föräldrarnas idéer. Ofta visar det sig att det räcker med ganska små förändringar: Ha svalare i sovrummet, låta barnet sova hos föräldern, göra om barnets sovplats, fördela om dygnssömnen, vara utomhus mera eller ta en kvällspromenad innan det är sovdags. Försök också få hjälp genom avlastning.
– Det finns inget som är rätt eller fel när det gäller att få barnen att sova, så länge man följer sin egen intuition. Det är bara en lag som gäller i en småbarnsfamilj på natten, och det är försöka få så mycket sömn som möjligt. Och visst, i de lägen då föräldrarna är helt slutkörda, då kanske femminutersmetoden känns rätt.
För vissa föräldrar kan det kännas tungt att inte ha någon särskild metod att luta sig mot. Vissa menar att enbart små åtgärder inte löser sömnproblemet tillräckligt fort, om situationen känns akut. 

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar Babyboken 2005

Läs mer:
>> Bebisens sömn – vilka metoder funkar

Läs om de olika metoderna:
>> Sova-hela-natten-kuren
>> Femminutersmetoden
>> Linda och smörja
>> Medicinering – en sömnmetod i undantagsfall

Så gjorde vi:
>> 9 föräldrar berättar

NUVARANDE ”Följ din föräldrainstinkt”
NÄSTA Barn föds med leklust