Fler bebisar får platt skalle

Allt fler bebisar får sneda skallar, enligt avhandling.

I en doktors-
avhandling från Göteborgs Universitet undersökte sjukgymnasten Anna Öhman 122 spädbarn mellan två månader och ett och ett halvt år. 40 procent av de friska tvåmånadersbebisarna hade platt huvud, en dramatisk ökning mot tidigare, rapporterar P1:s Vetenskapsradion.

Studien är liten, men resultaten stöds av större holländska och amerikanska undersökningar som bekräftar att kampanjen på nittiotalet om att barn ska sova på rygg verkar ha ökat antalet platta skallar hos spädbarn.

Det amerikanska sjukgymnastförbundet gick för ett tag sedan ut med nya råd till föräldrar där de rekommenderar dem till att lägga barnet på mage när det vaknat, har ätit eller bytt blöja. Barn som ständigt ligger på rygg riskerar också försenad rörelseutveckling, sämre huvudkontroll och sned nacke. De kan även få sneda ansikten när de blir större.

Samtliga friska barn i Anna Öhmans kontrollgrupp blev snabbt av med sina sneda skallar efter att de börjat leka på mage. För Vetenskapsradion berättar Anna Öhman att det bästa rådet till nyblivna föräldrar är att låta spädbarnen ligga på mage så mycket som möjligt medan de är vakna.

Artikeln har också publicerats på alltombarn.se

NUVARANDE Fler bebisar får platt skalle
NÄSTA Cypern – perfekt för barnfamiljen