Bebisens sömn – så funkar det

Att hjälpa babyn skilja på dag och natt kan underlätta.

Små barn vaknar ofta. Så är det bara.
När små barn vaknar skriker de, och under de allra första levnadsdagarna skriker de för sin överlevnads skull. De vill suga för att få igång mjölkproduktionen. Ju mer babyn suger, desto mer mjölk produceras. Om det finns för lite vill babyn suga mer – och mer igen.
I perioder kan det bli väldigt ofta. Det beror på att babyn får så kallade ökningsdagar när den behöver mer mat för att växa och utvecklas. Och om det behövs mer mat måste det ju också produceras mer mat. Då kan babyn under några dygn bli väldigt pockande på bröstet.
– Om man bara följer barnets rytm så behöver det inte bli så märkbart, säger Monica Kolm-Sandström, ordförande i Amningshjälpen.

Ömhetstörst

Amning är inte bara mat. Amning är också närhet och tröst. Om man själv tycker att det känns okej kan babyn mycket väl sova hos föräldrarna. Det kan göra susen för ett ömhetstörstande barn och på köpet ge föräldrarna en mer ostörd sömn.
Men det är inte alltid som babyn är intresserad av att sova fast det är natt. Små barn gör till en början ingen skillnad på natt och dag. Det kan dröja månader innan dygnsrytmen har satt sig. Och av det följer att en liten människa mycket väl kan ha lust att ligga och småprata eller bara njuta av det nyss givna livet, trots att klockan är tre på natten.
Eller så kanske det bubblar konstigt i magen, eller känns otryggt i största allmänhet. Då är en föräldrafamn guld värd. Att bäras fram och tillbaka, gungas och dansas fram i famnen kan ge det lugn som behövs.

Fler perioder av ytlig sömn

Barn under 1 år har fler och längre perioder av ytlig sömn varje natt. Det är i samband med dem som de kan vakna, särskilt om något har förändrats sedan de somnade – till exempel om mamma eller  pappa inte längre finns där. Om barnet ammades till sömns vill det förmodligen ammas igen när det vaknar. Om barnet bars till sömns vill det kanske bäras igen när det vaknar.
Har man tur kan babyn somna om själv före 3–4 månaders ålder. Det kan underlättas om man hjälper barnet att skilja på natt och dag genom att göra det lite tråkigare på natten: inte tända några starka lampor och inte göra någon stor affär av blöjbytena, till exempel.
Någon gång mellan 4 och 6 månaders ålder kan barnet rent fysiologiskt sova sju åtta timmar på natten utan att äta – men det är inte alls säkert att det vill.
De ibland omdiskuterade metoder som finns för att lära barn somna och somna om själva
brukar inte rekommenderas före 4–6 månaders ålder. Fråga på barnavårdscentralen om du vill veta mer.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 9/2002

NUVARANDE Bebisens sömn – så funkar det
NÄSTA Pappagrupper gör nytta