Bebisens första förkylning - så lindrar du

Bebisens första förkylning - så lindrar du

Bebisens första förkylning – så lindrar du

Den lilla kroppen är febervarm, näsan täppt. Det är svårt att suga, svårt att äta, svårt att andas - klart man blir ledsen! Men vi vet hur du kan hjälpa när din bebis fått sin första förkylning.

Av Maria Zamore

Som förälder brukar man lära sig vad som funkar när ens bebis är ledsen. Mat, kanske. Att få suga. Att bli buren, eller vaggad till sömns.

Men när höstförkylningen bubblar i bebisnäsan kanske det inte spelar någon roll vad du gör. Ingenting funkar. Bebisen blir alltmer förtvivlad, och du känner dig alltmer maktlös.

Lugn. Du har kunskapen inom dig, säger Peter Mombelli, sjuksköterska:

– För tänk efter – vad är viktigt för dig när du är sjuk? Det är samma sak för barnet. Tänk ”Om jag var så liten, vad skulle jag vilja ha då?” – och ge barnet det. Hjälp barnet att stå ut.

Förkylningar går över. Det vet vi, men det vet inte barnet. När den snuviga näsan gör det svårt att äta, dricka och suga, då blir du som förälder extra viktig. Du kan inte trolla bort förkylningen, men du kan trösta och ge trygghet. Sjuka barn behöver extra mycket närhet.

– Om man till exempel har vant av barnet vid att sova i föräldrasängen kanske man kan återgå till det tillfälligt, säger Peter Mombelli. Det är helt okej så länge barnet inte hamnar under förälderns varma täcke.

Läs vår guide om vad du bör göra, och inte göra, när bebisen har sin första förkylning – klicka på länkarna nedan. 


Artikeln uppdaterades i september 2016. 

Läs mer:

När bebisen har feber

När bebisen har snuva

När bebisen har hosta


Det här är Vi Föräldrar

Vi vill ge alla pappor och mammor (och dig som väntar barn förstås) uppdaterad och korrekt info – som en motvikt till alla åsikter och allt tyckande som ofta omgärdar barn och barnuppfostran. För att få svaren vänder vi oss till Sveriges främsta experter; ingen fråga är för liten för att inte tas på största allvar – och ingen är heller för stor. Välkommen hit!


Nyhet! Sova hela natten – utan sömnmetoder är en onlinekurs med Vi Föräldrar, tidningen mama och barnpsykologen Malin Bergström. Läs mer här!Nya numret av Vi Föräldrar – i butik nu!


Missa inte vårt supererbjudande: 5 nummer av tidningen Vi Föräldrar + välj en välkomstgåva för 179 kr! Läs mer här! ❥

Här kan du köpa senaste numret!

För dagliga uppdateringar följ Vi Föräldrar på facebook.


Se även

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler