Bebisar gillar starka färger

Bebisar gillar starka färger

Bebisar gillar starka färger

Bebisar gillar starka färger med många kontraster. Rött är en favorit, men rosa och ljusblått är inte så spännande.

Synen hos ett nyfött barn är långt ifrån färdigutvecklad och det har svårt att urskilja detaljer. Inte heller färgseendet är fullt utvecklat vid födseln.

– Nyfödda barn ser ospecificerat och kan inte skilja ut färger på samma sätt som vi, säger Claes von Hofsten, professor vid psykologiska institutionen vid Uppsala universitet och chef för Spädbarnslabbet.

Vid ungefär 1 månads ålder uppfattar barnet kontraster, alltså gränserna mellan färgerna. Någon gång mellan 2 och 4 månaders ålder börjar det kunna se skillnad på närliggande färger och nyanser.

Att spädbarn ser och tycker om kontraster har ibland tolkats som att de helst ska ha svartvita leksaker.

– För det första har ju även färger kontraster, för det andra måste det vara tråkigt både för barnet och för omgivningen. Färgseendet utvecklas dessutom relativt snabbt, säger han.

Vilka färger tycker bebisar bäst om?

– De föredrar starka, kontrastrika färger och man kan se att de är lite mer förtjusta i varma färger som rött och gult än kalla färger som blått och grönt. Särskilt rött älskar många, det kan man se även hos äldre barn. Pastellfärger som ljusblått och rosa är däremot inte kontrastrika och mer något vuxna är intresserade av.

Finns det någon skillnad mellan pojkar och flickor?
– Det har jag svårt att tro. Det finns inga studier som pekar på det, säger Claes von Hofsten.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 1/2009


Det här är Vi Föräldrar

Vi vill ge alla pappor och mammor (och dig som väntar barn förstås) uppdaterad och korrekt info – som en motvikt till alla åsikter och allt tyckande som ofta omgärdar barn och barnuppfostran. För att få svaren vänder vi oss till Sveriges främsta experter; ingen fråga är för liten för att inte tas på största allvar – och ingen är heller för stor. Välkommen hit!


Nyhet! Sova hela natten – utan sömnmetoder är en onlinekurs med Vi Föräldrar, tidningen mama och barnpsykologen Malin Bergström. Läs mer här!Nya numret av Vi Föräldrar – i butik nu!


Missa inte vårt supererbjudande: 5 nummer av tidningen Vi Föräldrar + välj en välkomstgåva för 179 kr! Läs mer här! ❥

Här kan du köpa senaste numret!

För dagliga uppdateringar följ Vi Föräldrar på facebook.


Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler