Bebisapoteket – det här är bra att ha hemma

Alla barn blir sjuka, förr eller senare. När det väl händer är det skönt att vara redo. Här är bvc-sjuksköterskans tips på vad som kan vara bra att ha till hands!

1. Feber­termometer.
En stjärttermometer är enkel att använda och ger säkert resultat. Örontermometer kan vara svår att använda i riktigt små öron, och resultatet kan ibland vara svårtolkat.

2. Febernedsättande medel.
Febern är egentligen något bra, den hjälper till att bekämpa infektioner. Men om barnet blir så medtaget att det inte orkar dricka är det bra att ha febernedsättande läkemedel till hands. Generellt brukar man säga att barn ska ha medel med paracetamol (till exempel Alvedon och Panodil) eller ibuprofen (Ipren) som verksam substans, men det räcker att berätta hur gammalt barnet är för apotekspersonalen så får du rätt sort. Till små barn är det ofta bäst att använda suppositorier (så kallade suppar, ett slags tabletter som ges via ändtarmen) eftersom man då alltid är säker på doseringen, men läkemedlen finns även i flytande form.

3. Näs­droppar.
Nästäppa är harmlöst men kan göra det besvärligt att suga, andas och äta. En del tycker att det hjälper bra att droppa bröstmjölk i näsborrarna, det är ofarligt att pröva om man vill. Annars kan du i första hand använda näsdroppar med koksaltlösning, de finns som endospipetter på apoteket men man kan också göra själv: Koka upp 1 dl vatten och 1 kryddmått salt och låt svalna. Gör nytt varje dag.

Om inte koksaltdroppar hjälper finns andra, avsvällande droppar på apoteket, fråga så att du får rätt styrka för barnets ålder.

4. Vätskeersättning.
Om barnet blir magsjukt är det allra bästa att fortsätta amma om man fortfarande gör det. Det finns också vätskeersättning på apoteket, det återställer salt- och vätskebalansen vid diarré och kräkningar.
Du kan också göra vätskeersättning själv: Blanda 1 liter vatten, 2 matskedar druvsocker och 2,5 kryddmått salt. Smaksätt eventuellt med lite apelsin- eller citronjuice.

5. Gosedjur.
Att ha ett litet gosedjur  i beredskap som tröst är aldrig fel …

6. Telefon­nummer.
Samla telefon­nummer till bvc, sjukvårdsrådgivning, barnsjukhus och giftinformationscentral på ett enda ställe. Sätt upp en tydlig lapp.

Källa: Marianne Rydin, bvc-sjuksköterska.

Artikeln är publicerad i Vi Föräldrar Första Året nr 6, 2010
 

NUVARANDE Bebisapoteket – det här är bra att ha hemma
NÄSTA 21 frågor och svar om mjölk