Bebisens utveckling – alla stora steg

Sitta, krypa, lyfta på huvudet, gripa – här kan du läsa hur bebisens utveckling ser ut (för de flesta).

Ligga på mage och lyfta på huvudet

Det gör bebisen vanligen: 1–5 månader
och de allra flesta: 2–4 månader
Vad kan jag göra? Sitt gärna på golvet bredvid och erbjud lite extra stöd och uppmuntran. Och glöm inte att sätta skydd på vassa hörn och kanter.

Greppa saker medvetet

Det gör bebisen vanligen: 2–6 månader
och de allra flesta: 3–4 månader
Vad kan jag göra? Se till att det finns bra saker i bebisens närhet som den kan greppa efter. Börja med sådant som är stort nog för att greppa men inte för tungt att lyfta. Många barn tycker också om att ligga i babygymmet och försöka få tag på sakerna som hänger där.

Läs också: Bebisens utveckling – därför ska du inte jämföra ditt barn med andra

Vända sig från mage till rygg eller tvärtom 

Det gör bebisen vanligen: 3–8 månader
och de allra flesta: 5–6 månader
Vad kan jag göra? Att vända sig tillhör den motoriska utvecklingen och är egentligen inget som kan påverkas utifrån. Men när barnet visar att det är redo och kanske på väg att lyckas är det viktigt med uppmuntran. Låt bebisen ligga på en mjuk filt på ett plant underlag och lägg dig bredvid. Kanske kan du locka med en favoritleksak eller något annat skojigt. Glöm inte att visa att du också blir glad när bebisen lyckas!

Sitta med stöd

Det gör bebisen vanligen: 4–9 månader
Och de allra flesta: 5–6 månader
Vad kan jag göra? När barnet börjar bli redo för att sitta – det ska alltså inte trilla ihop som en fällkniv när du sätter det på golvet – kan du sätta bebisen på en filt eller ett täcke och pallra upp kuddar bakom och vid sidan av. Sitt gärna bredvid och läs en saga eller sjung lite så blir det en mysig stund för er båda.

Läs också: Synen hos en nyfödd – det här är vad bebisar ser

Krypa

Det gör bebisen vanligen: 5–12 månader
och de allra flesta: 7–10 månader
Vad kan jag göra? En del barn hoppar helt över krypmomentet, vilket är viktigt att minnas. Att hoppa över krypandet påverkar inte alls övriga utvecklingsfaser. För att krypa behövs bålstyrka, så barnet behöver ligga på golvet och träna. En del barn kan bli frustrerade när de inte lyckas, och då är det viktigt att vara med och stötta.

Ställer sig upp och går utmed möbler

Det gör bebisen vanligen: 6–16 månader
och de allra flesta: 9–10 månader
Vad kan jag göra? När barnet börjar visa att det vill resa sig är det bra att erbjuda möjlighet till stöd mot möbler, som bord, stolar eller soffa. Sitt gärna på golvet bredvid och erbjud lite extra stöd och uppmuntran. Och glöm inte att sätta skydd på vassa hörn och kanter.

Börjar gå

Det gör bebisen vanligen: 8–18 månader
och de allra flesta: 10–14 månader
Vad kan jag göra? När de första stegen ska tas kan man ge en hjälpande hand eller kanske erbjuda en gåvagn. I början kan man lasta gåvagnen med några tunga böcker så att den inte rullar för lätt. Gåstolar ger tyvärr ingen träning vare sig för de muskler eller den balans som behövs.

Läs också: Kan man skynda på barns utveckling? 

När börjar barn prata?

Enkla ljudsammansättningar, som ma-ma-ma, kan komma så tidigt som vid 4–5 månader. Vid 10–12 månaders ålder brukar barnet börja koppla ihop ord med betydelser, och mellan 2 och 3 år börjar det sätta ihop meningar och kan förstå längre instruktioner.
Vad kan jag göra? Stimulans är viktigt för den språkliga utvecklingen. Kommunikationen med bebisen börjar redan när den är nyfödd, med hjälp av gester och ansiktsuttryck. Prata gärna med ditt barn om det som händer i situationen och det som ni tillsammans upplever just nu: ”nu tar vi på en tröja”, ”nu sätter jag dig i vagnen”. Det gör det lättare för barnet att koppla ihop ord och betydelser. Sånger och ramsor är bra, och du behöver inte lära dig tjugo stycken – barn gillar upprepning. Om barnet verkar gilla det kan ni titta i och läsa pekböcker ihop.

Källa: growing­people.com. Tor ­Lindberg, professor emeritus, barn­läkare, Barn- och ungdomskliniken, Norrlands universitets­sjukhus, Umeå. Barbro Bruce, leg. logoped, med.vet.dr, ­institutionen för logopedi, foniatri och audiologi, Universitets­sjukhuset i Lund.

Obs! Det här är en artikel som publicerades i Vi Föräldrar nummer 4/2011

NUVARANDE Bebisens utveckling – alla stora steg
NÄSTA Så tar du bra bilder på barnen – 8 tips