Barnvakt – så förbereder du ditt barn

Dags för barnvakt för första gången. Men hur gör man det så bra som möjligt för barnet?

Första gångerna man har barnvakt kan det kännas svårt, men ur barnets perspektiv är det sällan något traumatiskt, säger barnpsykolog Karin Graff Cederström:

– Fast det är klart att man kan underlätta för barnet. Det är till exempel en fördel om barnvakten är någon som barnet känner igen, kanske en mormor eller en god vän, någon vars lukt och röst är välbekant.

– Sedan underlättar det om man kan träffa barnvakten lite extra först, och om han eller hon får vara med i vardagssituationer, som till exempel vid läggdags. Det är bra för alla. Och om föräldrarna är trygga med barnvakten så känner barnet, hur litet det än är, att de signalerar ”Det här är ingen fara”.

Är barnet lite större är det bra att förbereda verbalt också.

– Då kan man prata mycket, säga ”I morgon ska vi…” – och då är det viktigt att barnet känner att det går att lita på mamma och pappa, att de verkligen kommer tillbaka när de säger.

En del barn är känsligare än andra. De kanske gråter när föräldrarna går. Men det betyder inte att man ska avstå från barnvakt, tycker Karin Graff Cederström.

– Nej, vi kan ändå inte skydda våra barn från allt. I stället måste vi hjälpa dem att förstå att det går bra att vara ifrån mamma och pappa en stund. Däremot kan det vara bra att ta det försiktigt och introducera detta med barnvakt gradvis: först bara en kort stund, sedan lite mer.

Artiken publicerades i Vi Föräldrar 3/2007

NUVARANDE Barnvakt – så förbereder du ditt barn
NÄSTA Spara till barnen