Bakåtvänt är bästa livförsäkringen

För att babyskyddet ska skydda din bebis måste det vara rätt monterat.

Lag för säkrare bilfärd

I Sverige är det lag på att alla som åker bil ska använda bilbälte, både i framsätet
och baksätet.
• Barn som är kortare än 135 centimeter ska dessutom använda en särskild skydds­anordning, babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/kudde.
• Barn som är yngre än tre år får inte färdas i en personbil utan särskild skyddsanordning, annat än vid tillfällig färd under korta resor i taxi. Vid färd i taxi får barnet inte åka i framsätet.
• Föraren ansvarar för att passagerare som är under 15 år använder bilbälte eller annan skyddsanordning.

När gravida Cecilia föddes för 31 år sedan och skulle skjutsas hem till radhuset utanför Stockholm stoppade hennes mamma ner sin nyfödda dotter i barnvagnsinsatsen. Insatsen placerade hon därefter, utan att tveka, i baksätet bredvid sig i familjens nyinköpta, begagnade ljusblå Volkswagen-bubbla.

– Inte var det någon som tänkte på säkerhet då, säger Cecilia och skrattar. Det fanns nog inte ens säkerhetsbälte i baksätet.

Cecilia kom visserligen hem välbehållen men statistiken talar sitt tydliga språk. På 1970-talet, när Cecilia gjorde sin premiärtur hem i den blå bubblan-bilen var det 35 barn om året som dog i trafiken jämfört med 5 barn under hela 2007.

– Vi ser tydligt att dödsolyckorna med barn har blivit färre för varje år i takt med att skydden blivit bättre, säger Anders Lie som är bilsäkerhetsspecialist på Vägverket.

I dag är det tack och lov självklart för de flesta att skydda sina barn i bilen. Och när Cecilia nu själv väntar barn står det ny­inköpta babyskyddet redan och väntar i familjens vardagsrum.

Men vad ska man då tänka på när det kommer till bilsäkerhet för de minsta?
– Det mest intressanta är egentligen inte vilket babyskydd man väljer, utan att man över­huvudtaget har ett, och att man placerar det bakåtvänt i bilen, säger Maria Krafft, trafiksäkerhetsexpert på Folksam.

Bakåtvänt är bäst
Enligt Vägverket löper små barn som åker i framåtvända barnstolar fem gånger högre risk att dödas eller skadas svårt, jämfört med barn i bakåtvända bilbarnstolar. Ändå placerar många föräldrar stolarna framåtvänt.

Anledningen är krockkudden i framsätet på många bilar som omöjliggör ett babyskydd på passagerarplatsen. Det gör att föräldrarna placerar sitt barn i baksätet framåtvänt för att lättare kunna få kontakt med barnet jämfört med om stolen var vänd bakåt i baksätet.

Lösningen är naturligtvis att låta koppla ur krockkudden vilket många bilförare tycker känns omständligt och i många fall inte ens är något man kan göra själv.

– Men det är värt det eftersom man som förare då får bättre kontroll över sin bebis, säger Maria Krafft. Särskilt om man är ensam vuxen i bilen.

Om babyskyddet placeras i framsätet ska avståndet mellan instrumentbrädan och babyskyddet vara åtminstone 20 centimeter vilket du kan åstadkomma genom att flytta framsätet så långt bak som möjligt. Anledningen till detta är att du då minskar risken för skada vid en frontalkrock.

En smart uppfinning som i dag syns på flera av de babyskydd som finns på marknaden är den separata fästplattan som underlättar när babyskyddet ska lyftas in och ut ur bilen. Vi som använt de äldre skydden vet att det inte alltid är helt bekvämt att stå med böjd rygg över barnet med öppen bildörr och krångla med bilbältet. Den separata fästplattan underlättar detta men kostar å andra sidan en hel del, i vissa fall lika mycket som själva babyskyddet. Fästplattan finns för både så kallat isofixfäste i moderna bilar och för trepunktsbälte.

Rätt kombination
En annan smart funktion är att många av skydden går att använda tillsammans med barn­vagnens underrede. Det är dock inte säkert att ditt babyskydd passar med just ditt barnvagnschassi så det gäller att välja rätt kombination av barnvagn och babyskydd.

– Många föräldrar köper eller lånar babyskydd i andra hand vilket för det mesta är helt okej. Men det är viktigt att veta att skyddet inte varit med om något som kan ha skadat det, enligt Maria Krafft.

Stötar försämrar säkerheten, däremot behöver en sliten klädsel inte vara något hinder. Nya överdrag finns att köpa hos de flesta tillverkarna.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar Gravid 3/2008

NUVARANDE Bakåtvänt är bästa livförsäkringen
NÄSTA Så åker din bebis säkert i bilen