Babymassage är pappas grej

Babymassage är ett härligt sätt för pappor att knyta egna band till sina barn. "Det skapas massor av må-gott-ämnen", säger Wilhelms pappa Mathias.

Att bebisar mår bra av närhet vet vi. Det kan både mamma och pappa ge. Men om bebisen mest är med mamma för att amma den första tiden får pappa hitta ett eget sätt att främja anknytningen.

Spädbarnsmassage är ett sätt. När bvc Knoppen i Enskededalen i Stockholm annonserade om babymassage bara för pappor och barn var det flera småbarnspappor som nappade.
– Genom massagen lär man sig att tyda bebisens kroppsspråk och signaler, samtidigt som beröringen får barnet att känna sig bekräftat och älskat, säger Marianne Rydin, bvc-sjuksköterska samt instruktör i spädbarnsmassage, som även skrivit en bok i ämnet och utbildar nya instruktörer.

Fem pappor och barn har kommit till kvällens kurs. Här ska knytas an och knådas i skön harmoni. Ur skötväskorna plockar papporna massageolja och en handduk för bebben att ligga på. Rummet är halvdunkelt och låg mysmusik, det är svenska visor på gitarr, hörs i bakgrunden.

Mikael Olsson lägger dottern Agnes på skötbädden av skumgummi, klädd i blå galon med glada figurer på. Papporna får sitta på huk eftersom bäddarna som sig bör ligger på golvet, då gör det ju inget om någon av bebisarna får för sig att rymma genom att rulla.
– Om jag känner dig rätt kommer du att vara varm som en stekpanna snart, säger Mikael och tar av Agnes den ulliga jackan med små musöron på.

Medan papporna klär av barnen inför massagen frågar gruppledaren Marianne Rydin om någon övat på att massera sin bebis hemma.
– Jag har försökt, men Signe är i en rörlig period, säger pappa Mikael Kronsjö.
– Hon verkar gilla att man masserarar ryggen bäst, fortsätter han.

Signe ler mot kameran.
– Fotomodell? undrar fotografen.
– Linslus, föreslår pappa.

Marianne Rydin frågar om även papporna är avslappnade och redo för en mysstund. Bebisarna ligger ju beredda.
– Tänk inte på något annat än på att ge ditt barn full uppmärksamhet, säger hon.

Sedan får papporna ge sitt barn en signal om vad som väntar. Det är samma procedur varje gång: ögonkontakt, värma olja mellan händerna och sedan frågan ”vill du ha lite massage?”. Om barnet värjer sig eller börjar gråta vill det kanske inte, och det måste man respektera – och avbryta.

Massagen inleds med en strykning som kallas för Indisk mjölkning, och den följs av andra. Som Vattenhjulet. Sol och måne. Fjärilen. Öppna boken. Därpå en tå-ramsa med namn som Tillerosa och Knoppknosa. Papporna belönas med tandlösa leenden. Och även en liten fjärt: Som det kan bli när man masserar magen …

– Det är svårt att få plats med sina stora händer och veta hur löst eller hårt man ska massera, kanske är rörelserna för mesiga, säger Mikael Kronsjö.

Medan han pratar rullar Signe över på mage och rymmer nästan över kanten på skötbädden. I tystnaden och lugnet brinner en blixt av. Wilhelm, som halvslumrar, spritter till och börjar gråta, pappa Mathias Lindskog tar honom i famnen, tröstar vant och går ut i korridoren för att inte störa de andra.

Gråt smittar dock. Snart hakar lilla Agnes på och är så otröstlig att pappa Mikael Olsson väljer att gå hem med henne. Och så var det bara tre bebisar och deras pappor kvar. Massagen pågår i trekvart utan några missnöjesyttringar, tvärtom jollrar barnen och försöker meddela sig.

Marianne Rydin berömmer papporna och säger att massagen såg bra ut.
– Glöm nu inte hur man gör. Tänk på att kroppskontakt är viktigt. Babymassage främjar anknytningen och är ett härligt sätt att behålla kroppskontakt med sitt växande barn, avslutar hon lektionen.

Artikeln är publicerad i Vi Föräldrar nr 1, 2011

" data-post-promotion="false" data-post-campaign_id="" data-post-campaign_name="" data-post-client_id="" data-post-client_name="" data-post-article_id="" data-post-advert_id="" data-post-word_count="707" data-post-img_count="0">
NUVARANDE Babymassage är pappas grej
NÄSTA Svärföräldrarna och du