Amning kan påverka motorisk utveckling

Brittiska forskare har funnit ett samband

Kan amning ha något att göra med barns motoriska utveckling?

Ja, är det svar brittiska forskare har kommit fram till.

Ju längre tid barn har ammats, och ju fler som har ammats exklusivt, desto större andel klarar vid nio månaders ålder utvecklingsmässiga milstolpar som att röra sig från en plats till en annan på golvet och sitta utan stöd, visar deras studie som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Pediatrics.

Barn som aldrig hade ammats hade, jämfört med barn som hade ammats exklusivt i åtminstone fyra månader, en 50 procent större sannolikhet att försenas i den grovmotoriska koordinationen.
Men all bröstmjölk verkar ha ett positivt samband med utvecklingen, poängterar forskarna: barn som aldrig hade ammats hade, jämfört med barn som upp till två månaders ålder hade fått bröstmjölk i någon mängd, 30 procents större sannolikhet att försenas i den grovmotoriska utvecklingen.

Forskarna såg även ett samband mellan amning och den finmotoriska utvecklingen, men dessa resultat kunde förklaras av biologiska, socioekonomiska och psykosociala faktorer.

Den brittiska studien omfattar uppgifter om totalt 14 660 barn. Vid nio månaders ålder hade 9 procent av dem en försening av den grovmotoriska koordinationen, och 6 procent en försening av den finmotoriska koordinationen.Läs artikeln från Pediatrics (pdf)

NUVARANDE Amning kan påverka motorisk utveckling
NÄSTA Amning gör barn mer stresståliga