Vilken färg väljer du till din son?

Är det taskigt att klä en pojke i rosa? Spelar det någon roll för barnet? Eller är det bara föräldrarna som tänker på det?

 

Rosa som färg på kläderna har blivit en het fråga för många föräldrar de senaste åren. De stora klädkedjorna har allt tydligare delat in klädavdelningarna efter färg det vill säga kön. Det är inte lätt att gå fel om man letar efter kläder till killar eller tjejer. Kläder till barn, utan könsindelning, är inte lika vanligt.

    Genusforskaren Fanny Ambjörnsson skrev förra året en bok om hela ämnet rosa som heter just ”Rosa, den farliga färgen”. Där konstaterar hon att färgen rosa inte är en helt vanlig färg utan att den bär på specifika budskap som kan upplevas på olika sätt. Både besvärligt, bekvämt, njutningsfullt och obehagligt. Hon menar också att rosa är en färg som delar in och som skapar mönster, du hör hit men inte dit.

      Varför den här färgfrågan har blivit så viktig bland föräldrar och barn beror bland annat, menar Fanny Ambjörnsson, på att det tycks vara särskilt viktigt bland barn med just genus och att det bland barn är centralt med kön. Att klä sitt barn i rosa har blivit ett enkelt sätt att visa för andra om det är en kille eller tjej. Och att visa om det är en kille eller tjej är något som är väldigt viktigt för oss föräldrar, konstaterar Ambjörnsson.

Vad tycker du? Skulle du klä din son i rosa eller din tjej i svart? Varför? Kommentera gärna nedan!

NUVARANDE Vilken färg väljer du till din son?
NÄSTA Gravid – läsarundersökning