Vad kan bebisen äta på julbordet?

Dags för julmat, men vad kan bebisen äta på julbordet? Vi Föräldrars barndietist Sara Ask guidar dig och bebisen genom julbordets delikatesser.

Kokta ägghalvor. Näringstätare än så blir det knappast. Alla näringsämnen utom C-vitamin samsas under det tunna skalet. Mosa eller skär i bitar och servera som plockmat. Förr fanns en rekommendation att man skulle vänta med ägg till efter 1-årsdagen för barn med allergi i familjen, men den rekommendationen är sedan länge borta.

Julkorv, köttbullar och skinka. Innehåller visser­ligen en del salt, men några smakbitar gör ingen skada. Tänk på att skära i små bitar, eftersom det inte är så lättmanövrerat för en liten, som kanske inte fått mer än några enstaka tänder än.

Tomtegröt. Kanske med en klick äppelmos och en doft av kanel – vem kan motstå det? Många undrar över det här med mjölk till bebisar. Svaret är enkelt: Mjölk introduceras som vilket livsmedel som helst när barnet börjar med smakportioner, och sedan kan man ha en skvätt till gröten eller laga mat med mjölk i. Mjölk som dryck till maten däremot rekommenderas först när barnet är runt året och har kommit igång med mat ordentligt. Men gröt på julbordet är fritt fram. Se bara till att bebisen inte får mandeln.

Julbordet är det perfekta tillfället att låta bebisen prova fisk i olika former och kanske hitta en ny favorit. Lax (inkokt, gravad eller rökt), inlagd sill eller varför inte en bit lutfisk – nog borde det finnas något som en liten vän vill smaka? Den som just varit gravid kan studsa till på den gravade och rökta laxen, men rekommendationen att avstå dessa gäller bara just gravida.

Se upp!

Grönkål är en fantastisk grönsak på alla sätt men innehåller precis som andra gröna bladgrönsaker för mycket nitrat för att det ska vara lämplig mat för en bebis. Det är bara att hålla sig till nästa jul – den som väntar på något gott   …

Som alltid gäller att mat som står framme länge kan bli dålig, och julmaten är förstås inget undantag, särskilt som den ofta åker ut och in ur kylskåpet under julhelgen. På livsmedelsverket.se finns smarta tips om hur julmaten hålls fräsch och bra.

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler