Temperament = en mix av arv och miljö

En del bebisar är aldrig nöjda, andra är det nästan alltid. Ofta beror det på barnets temperament.

Barn är olika. En del gråter och gnäller mycket, andra gör det nästan aldrig. En del rör sig mycket, andra är mer stillsamma. En del är öppna och nyfikna inför nya ­situationer, andra är ­undvikande.

Allt sådant är uttryck för barnets temperament.

Läs också: Tobias bebis är aldrig nöjd: "Man känner sig värdelös som förälder"

Inom temperamentsforskningen tänker man att vi har nedärvda tendenser till ett visst temperament. Vårt temperament är alltså ett genetiskt arv.

– Men det måste förvaltas. Det betyder att miljön både kan stimulera och dämpa de nedärvda tendenserna, säger barnpsykolog Anna Sylvén.

När man talar om ”krävande”, ”svåra” eller ”besvärliga” barn menar man barn som är lättretliga och svåra att tillfredsställa, som ofta gnäller, skriker eller uttrycker missnöje på annat sätt. Ofta har de också svårt att sova eller äta, eller i alla fall oregelbundna sov- och matvanor.

Här kan du läsa mer om barn som ofta är missnöjda.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 7/2016


Det här är Vi Föräldrar

Vi vill ge alla pappor och mammor (och dig som väntar barn förstås) uppdaterad och korrekt info – som en motvikt till alla åsikter och allt tyckande som ofta omgärdar barn och barnuppfostran. För att få svaren vänder vi oss till Sveriges främsta experter; ingen fråga är för liten för att inte tas på största allvar – och ingen är heller för stor. Välkommen hit!


Nyhet! Sova hela natten – utan sömnmetoder är en onlinekurs med Vi Föräldrar, tidningen mama och barnpsykologen Malin Bergström. Läs mer här!Nya numret av Vi Föräldrar – i butik nu!


Missa inte vårt supererbjudande: 5 nummer av tidningen Vi Föräldrar + välj en välkomstgåva för 179 kr! Läs mer här! ❥

Här kan du köpa senaste numret!

För dagliga uppdateringar följ Vi Föräldrar på facebook.


Se även

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler