Häng aldrig något över vagnen som skydd mot solen. I så fall är ett parasoll bättre.

"Täck inte över vagnen" – experterna varnar

Många hänger en filt över barnvagnssufletten för att skydda bebisen mot sol, vind och buller. Inte bra, tycker de experter Vi Föräldrar har talat med, som varnar för att det blir för varmt inne i vagnen.

Så får bebisen det bra i vagnen

Fäll ner sufletten när bebisen är vaken. Då kan hen titta på himlen och trädtopparna.

Är du osäker på hur varmt det blir inne i vagnen, lägg ner en termometer (men se till att ditt barn inte når den).

Vill du skydda bebisen mot solen? Använd parasoll eller vänd på vagnen. Om du ändå vill täcka för vagnen, välj ett tunt tyg- stycke eller en så kallad gallerfilt som släpper igenom luft och se till att den inte sluter för tätt utan att luften kan cirkulera.

Ska ni köpa ny vagn, titta efter vagnar som har sufletter med ”vädringsluckor” som går att öppna och stänga.

Öppna alltid lock, åkpåsar och overaller när du kommer in i en affär eller kliver på bussen. Känn med handen bak i nacken på bebisen.

Titta till barnet ofta.

Starkt solsken, vind, avgaser, buller. Anledningarna till varför man hänger en filt framför barnvagnsöppningen kan variera. Klart är att den vanan har öppnat för nya produkter på marknaden som enkom är avsedda att skydda barnet i vagnen.

– Vår uppfattning är att föräldrar vill skydda barnen mot ljus och ljud när de ska sova, men det handlar ju mycket om sömnvanor. Om barnet sover med öppen vagn från början, så vänjer det sig vid det och tvärtom, säger Helena Martin, barnhälsovårdsöverläkare för norra Stockholm.
En del bvc varnar föräldrar för att det kan finnas risk att barnet blir för varmt, men det finns inga studier eller allmänna rekommendationer i frågan. Däremot finns det en oro bland experter för att det eventuellt skulle kunna utgöra en ökad risk för plötslig spädbarnsdöd, PSD.

– För att minska risken för PSD är det viktigt att ha uppsikt över barnet. En filt kan hindra föräldern från att titta till det, säger Helena Martin.
Hugo Lagercrantz, professor och barnläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, håller med:

– Det finns en potentiell risk att barnet slutar andas utan att man märker det. Blir det för varmt kan barnet tro att det är tillbaka i livmodern och sluta andas. Därför ska man heller inte stoppa om barnet för mycket, säger han.

Kontrollera produkter

De produkter som syftar till att täcka barnvagnsöppningen omfattas än så länge inte av någon säkerhetsstandard. Därför ligger ett stort ansvar på tillverkarna och föräldrarna att kontrollera produkterna, enligt Anna Stridsberg, barnvagnsexpert på Konsumentverket.

– Det är viktigt att tyget är tunt med god andningsförmåga. Om det är för tätt i kombination med att man täcker hela vagnöppningen, finns det risk för dålig luftcirkulation, säger hon.

Dålig luftcirkulation leder till dålig luftkvalitet och till att luften värms upp. När tidningen GT mätte temperatur i en barnvagn som stod i solen med ett skynke för visade det sig att temperaturen steg från 24–41 grader på en timme(!). 

  – Temperaturen kan stiga kraftigt och snabbt. Tänk hur snabbt det blir varmt i en stängd bil på sommaren. För spädbarn kan även en liten temperaturökning vara farligt. Som vuxen söker man skugga när det är varmt, vi lägger oss inte i solen under en filt, säger Anna Stridsberg.

Om man trots allt vill köpa ett skydd för vagnen är det bra att kontrollera även andra säkerhetsaspekter än att luften släpps igenom, som att det inte finns smådelar som kan lossna eller långa snören som barnet kan trassla in sig i.

De experter som Vi Föräldrar har talat med tycker att man ska fråga sig varför man har behov av att täcka för vagnen. Är det för att man tycker att omgivningen är för bullrig och synintrycken för många för bebisen bör man hellre välja att promenera någon annanstans, är solljuset för starkt kan man vända på vagnen, om det är omöjligt att uppsöka skugga. Det enda experterna tycker att man kan täcka vagnen med är insektsnät.

Uppdaterad: 2016-06-15.


Det här är Vi Föräldrar

Vi vill ge alla pappor och mammor (och dig som väntar barn förstås) uppdaterad och korrekt info – som en motvikt till alla åsikter och allt tyckande som ofta omgärdar barn och barnuppfostran. För att få svaren vänder vi oss till Sveriges främsta experter; ingen fråga är för liten för att inte tas på största allvar – och ingen är heller för stor. Välkommen hit!


Nyhet! Sova hela natten – utan sömnmetoder är en onlinekurs med Vi Föräldrar, tidningen mama och barnpsykologen Malin Bergström. Läs mer här!Nya numret av Vi Föräldrar – i butik nu!


Missa inte vårt supererbjudande: 5 nummer av tidningen Vi Föräldrar + välj en välkomstgåva för 179 kr! Läs mer här! ❥

Här kan du köpa senaste numret!

För dagliga uppdateringar följ Vi Föräldrar på facebook.


Se även

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler