Thinkstock

Mobiler med enkla och tydliga mönster är perfekta för spädbarn att vila blicken på.

Synen - så utvecklas den

Syn: Under de första tre månaderna ser ett barn suddigt. Synskärpan hos nyfödda är ungefär en trettiondel av den vuxnes, och kanske är det så fiffigt att det finns en poäng med det.

– Det kan vara så att receptorerna är omogna just för att barnet inte ska behöva ta in för många intryck på en och samma gång, säger Claes von Hofsten, professor vid psykologiska institutionen vid Uppsala universitet och grundare av Spädbarnslabbet.

Eftersom en nyfödd inte kan sortera alla intryck blir hon eller han fort trött och behöver skärmas av från omvärldens brus och larm.
– Men det är en gammal fördom att spädbarn bara kan se på 30 centimeters avstånd. Ett ansikte ser man bäst på det avståndet, oavsett om man är barn eller vuxen, säger Claes von Hofsten.

Inte heller färgseendet är färdigutvecklat, men det mognar under den första månaden.
– Det har ibland tolkats som att spädbarn helst ska ha svartvita leksaker, men det är en missuppfattning. De ser inte svartvita leksaker bättre än färgade, säger Claes von Hofsten.

Det är också nu, mellan 5 och 15 veckors ålder, som synen utvecklas allra mest. Därför är det viktigt att barnet får tillfälle att i lugn och ro ligga och kika på saker. Mobiler med enkla och tydliga mönster i klara färger, mammas och pappas ansikte (en favorit!), solstrålar som skiner in på golvet eller bladen på träden brukar vara extra populärt.
– Före 5 veckors ålder följer spädbarn inte ett objekt med blicken, men nu börjar det gradvis utvecklas. I början kan man se att barnets ögonrörelser gör små hopp, men vid 10 veckors ålder är ögonrörelserna mjuka, säger Claes von Hofsten.

Vid 10–15 veckors ålder utvecklas den så kallade stereosynen, förmågan att se på djupet.

Minne:
Det finns flera undersökningar som visar att 2 månader gamla barn har någon form av minne.
– Dessutom vet vi att små barn hör skillnad på arga och glada röster och att de är snabba på att ta egna initiativ, till exempel när de vill umgås med sina föräldrar, säger Claes von Hofsten.

Publicerad i Vi Föräldrar Första året nr 4, 2011.

Se även

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler