Sömnkrångel månad för månad

Därför kan sömnen krångla för bebisar - läs vår guide månad för månad.

Nyfödda barns sömnkrångel

När en nyfödd bebis vaknar ofta handlar det ofta om hungerskänslor. Inne i mammas mage får bebisen mat hela tiden, dygnet runt. Därför är hungerskänslor mycket skrämmande hos en liten bebis.
En nyfödd kan inte heller känna skillnad på dag och natt och behöver hjälp med detta.
Nyfödda barn kan också ha problem med att stänga av alla intryck. Om det varit en aktiv och intensiv dag med många intryck att smälta kan det alltså ge orolig sömn.
Magknip och tillväxtperioder kan också ge ryckig sömn.

Sömnkrångel 3 – 6 månader

När bebisar mellan 3 och 6 månader sover oroligt och vaknar ofta kan det bero på att barnet utvecklat vanor som blivit nödvändiga för att han eller hon ska kunna sova. Det kan handla om att somna vid mammas bröst eller i pappas famn.

När barnet sedan läggs i egen säng vaknar det till och får för sig att det absolut inte kan sova utan bröstet eller pappas famn.
Försök därför lära bebisen att det går alldeles utmärkt att somna ensam. Och går det inte nu kommer det att lösa sig senare.

 

Sömnkrångel 6–12 månader

Barn som passerat halvåret och fram till 1-årsåldern kan känna sig övergivna om de vaknar mitt i natten utan mamma eller pappa. Det är nu som barnet börjar förstå att mamma eller pappa faktiskt kan försvinna, och det kan orsaka en stor rädsla. Tittut-lekarna kan här fylla en stor funktion, eftersom det kan lära barnet att förstå att man finns, även om man inte alltid syns.
Nu finns det också extra många intryck som ska bearbetas nattetid, och barnet kan känna sig frustrerat om det står inför något stort, till exempel att lära sig krypa eller gå.

NUVARANDE Sömnkrångel månad för månad
NÄSTA De skiljer sig oftare – lista på yrken