Sömn - får ditt barn tillräckligt?

Många oroar sig för att deras bebisar får för lite sömn. Men hur bebisar sover varierar kraftigt.

Nyfödd:

En nyfödd bebis känner ingen skillnad mellan dag och natt, men under den första månaden börjar den så smått påverkas av ljus och mörker. Antalet sömntimmar varierar, men det är vanligt att en mycket liten bebis sover ungefär 16–20 timmar per dygn, fördelat på 2–3 timmar sömn och 1–3 timmars vakenhet.

Hjälp bebisen att sova bättre genom att vänja den vid att tempot sänks när det närmar sig kväll, släck ner och använd gärna
mörkläggningsgardiner.

2-4 månader:

En 2–4 månader gammal bebis är vaken allt längre perioder i taget och sover längre och längre perioder nattetid, då det brukar bli 9–12 timmars sömn totalt. Också på dagen blir det 2–5 timmars sömn fördelat på olika pass.

Hjälp bebisen att sova bättre genom att fortsätta med en temposänkning någon timme innan det är dags att lägga sig, se till att det är mörkt kvälls- och nattetid och genom att börja med en nattnings­rutin som ni trivs med.

6-9 månader:

Mellan 6 och 9 månaders ålder är det vanligt att bebisen är lite oroligare än vanligt. De kan vakna ofta bara för att kolla upp att mamma eller pappa finns i närheten och sedan somna om. Totalt brukar det ändå bli mellan 14 och 16 timmars sömn per dygn.

Hjälp bebisen att sova bättre genom att ha tålamod och visa förståelse när den vaknar, oavsett om den sover i er säng eller i egen säng. En del klarar av att somna om på egen hand, andra behöver hjälp.

9-12 månader:

Mellan 9 och 12 månaders ålder brukar barnet känna sig tryggare igen. Det har lärt sig skillnaden på dag och natt och brukar normalt sett inte behöva äta något nattetid. Två tredjedelar av alla barn i den här åldern sover genom hela natten, alltså i ett sträck mellan klockan 24 och 05. Barn i den här åldern brukar sova totalt 14–16 timmar/dygn.

Hjälp barnet genom att – om han eller hon mår bra och är normalviktig – varsamt försöka ta bort nattmålet. Det ger i förlängningen en bättre sömn för hela familjen.

Publicerad i Vi Föräldrar Första året nr 4, 2011.


Se även

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler