Så påverkas bröstmjölken av det man äter

Vad ska man inte äta när man ammar? Hur snabbt går maten ut i bröstmjölken? Kan man påverka bröstmjölkens innehåll och förändras bröstmjölkens kvalitet genom det man äter? Så här svarar experten.

 

Vad undvika att äta när man ammar?

Vi pumpas med information om vad mammor bör och inte bör äta och dricka när de ammar. Och visst ­passerar det mesta av både det som är bra och dåligt över i bröstmjölken och vidare till barnet – men inte precis allt. Kroppen är så smart att den alltid ser till barnets bästa.

Bröstmjölkens kvalitet

– Kroppen strävar efter att ge barnet den näring det behöver. Även måttligt undernärda kvinnor producerar lika bra mjölk. Om kvinnan äter en kost som inte inne­håller allt hon behöver är det i första hand hon själv som drabbas och kan få brister, säger Elisabeth Kylberg, nutritionist och biträdande ­professor i folkhälsovetenskap vid högskolan i Skövde.

Blir bröstmjölkens innehåll och kvalitet sämre om mamman äter ”dåligt”?

 – Bröstmjölkens huvudsammansättning av protein, fett och kolhydrater går inte att påverka, men fettsammansättningen ser olika ut beroende på vad mamman äter. Äter hon mycket avokado och fisk kan det finnas fler fleromättade fettsyror i mjölken, men det är inte bättre eller sämre för ­barnet. De essentiella fettsyrorna finns där ändå. Bröstmjölken innehåller alltid det barnet behöver, säger Elisabeth Kylberg.

Förändras bröstmjölken om man ammar länge?

Och det oavsett hur länge barnet ammas. Att mjölken skulle bli mindre näringsrik med tiden är en myt.

– Sammansättningen i mjölken förändras inte, men barnets näringsbehov ökar med åldern. För ett barn mellan 1 och 2 år fyller en halvliter bröstmjölk om dagen en ­tredjedel av energibehovet, hälften av ­vitamin A och nästan hela behovet av ­vitamin C, säger Elisabeth Kylberg.

Kan man ta vitaminer när man ammar?

Veganer bör rådfråga på bvc om de ­eventuellt bör äta tillskott av vitamin B12 för att undvika att barnet ­drabbas av ­B12-brist.

Vad ska man undvika när man ammar?

Bröstmjölken är fullproppad med näring, men även skadliga ämnen passerar över till barnet. Givetvis finns det anledning att begränsa och undvika giftiga ämnen, som alkohol, nikotin och läkemedel, liksom miljögifter och bekämpningsmedel, även om det senare kan vara svårare att själv kontrollera om det finns dolt i kosten. Men fördelarna med amningen är större än nackdelarna, även om mamman skulle röka eller ha höga halter av miljögifter i blodet.

Dricka kaffe när man ammar, är det okej?

– Koffein går över i så låga halter i mjölken att en normal konsumtion av kaffe ­anses säker. Barn har däremot sämre förmåga att göra sig av med koffein. Det gäller speciellt prematura och nyfödda barn. Om man misstänker att koffein är orsaken till att ett litet barn har svårt att sova är det viktigt att man gör uppehåll i koffein­konsumtionen i minst en vecka innan man utvärderar effekten, säger Elisabet Nielsen.

Hur lång tid tar det innan koffein når bröstmjölken?

– Det kommer aldrig att gå över exakt samtidigt, eftersom det man dricker först ska passera ner till mag-tarmkanalen och där absorberas till blodet. När koffeinet väl nått mammans blodbana kommer det lätt att passera över. ­Halterna i mjölken blir då ungefär desamma som i mammans blod och brukar vara som högst efter cirka en halvtimme, timme efter intaget. Därefter sjunker de, säger Elisabet Nielsen.

Äta kosttillskott och naturläkemedel när man ammar?

Ammande mammor bör undvika kosttillskott, naturläkemedel och örtpreparat. Det kan tyckas motsägelsefullt men har att göra med osäkerheten kring innehållet och dess effekter.

– De är sällan testade om de är säkra för spädbarn. Det är till exempel bättre att äta fisk än att äta omega 3-­tillskott, även om mammor i vissa fall kan rekommenderas tillskott. Genom att äta fisk får man dessutom selen och jod, säger Emma Halldin Ankarberg.

Hon upplever att många har tappat självförtroendet i fråga om matlagning.

Vad ska man äta när man ammar?

– Vanligtvis räcker det att äta hyfsat varierat. Det är bättre att äta ett extra mellanmål än att äta kosttillskott.

Äta fisk när man ammar – kan man göra det? 

Fisk är bra, med vissa undantag. En del fisk innehåller höga halter av miljögifter. Fettlösliga miljögifter utgör ett problem just i bröstmjölk.

– Det finns ganska höga halter av miljögifter i bröstmjölk, eftersom den är så fet. Kvinnor samlar på sig ­gifterna flera år före graviditeten, och hos kvinnor som ammar kan man sedan se lägre halter, säger Emma ­Halldin Ankarberg.

Går gifter ut i bröstmjölken?

En del av gifterna som kvinnan har samlat på sig ”töms” ut i mjölken och går över till barnet.

– Men man har gjort en risk- och nyttoanalys och ­konstaterat att amningen har större fördelar än nack­delar. Amningen kan ge ett tillfälligt överskridande av det tolerabla dagliga intaget, men det som barnen får i sig under småbarnsåren späds ut under livet, om de inte fortsätter att äta stora mängder av denna typ av fisk, ­säger Emma Halldin Ankarberg.

Värt att notera är också att svenska barn idag får i sig mindre gifter än tidigare.

– Halterna har minskat sedan 1970-talet. Vi har bättre analysmetoder idag och är bättre på att upptäcka miljögifter, men det finns inte mer gifter i maten, säger Emma Halldin Ankarberg.

Banta och amma – vad säger man om det?

Banta inte under amningsperioden. Då löses de fettlösliga miljögifterna ut och halten i mjölken blir ­högre.

Kan man påverka bröstmjölken?

Sammantaget kan man konstatera att det går att påverka bröstmjölken till det sämre – men att göra tvärtom är svårt. Den är helt enkelt redan så bra som den ­behöver vara.

NUVARANDE Så påverkas bröstmjölken av det man äter
NÄSTA 13 saker som får barn att skratta