iStockphoto

Välling är väldigt vanligt i Sverige, till skillnad från andra länder.

Så mycket välling är okej att ge

Sex frågor och svar om vällingen.

Hellre gröt till de minsta

Det generella rådet är att vänta med smakportioner tills barnet är cirka 6 månader. Har man ett litet barn mellan 4 och 6 månader som man inte tror blir mätt på enbart amning rekommenderar Livsmedelsverket mat som äts med sked, till exempel gröt, framför modersmjölksersättning i flaska. Detta för att inte konkurrera ut amningen.

1. När kan man börja med välling?
Det finns välling anpassad för barn från 6 månader och uppåt. Välling introduceras som andra nya livsmedel som smakportion och kan sedan utgöra till exempel ett lämpligt morgon-, mellan- eller kvällsmål.

4. Kan man ge gröt istället för välling?
Visst kan man ge gröt istället för välling. Köpt barn- gröt och barnvälling skiljer sig i princip inte åt näringsmässigt, utan gröt är som välling i fast form.

5. Vilken välling lämpar sig bäst vid olika åldrar?
Tillverkarna av barnvälling märker tydligt ut vilken ålder respektive välling lämpar sig för. Välling för äldre barn innehåller till exempel ofta mer fibrer än välling för yngre, och därför bör man helst inte ge sitt barn välling som är avsedd för äldre. Att göra tvärtom, det vill säga ge välling avsedd för yngre till ett äldre barn, är ingen fara. Det kan till exempel vara så att vissa barn reagerar med lös mage när de går över från sin första välling till en mer fiberrik, om de ännu inte är redo för så mycket fibrer. Då går man helt enkelt tillbaka till den tidigare vällingen och väntar ett tag innan man provar med den nya igen. En välling avsedd för yngre barn är inte för näringsfattig för äldre, som man lätt kan tro.'

7. Havre-, majs- eller ris-, vilken sort ska man välja?
Majs- och risvälling kan möjligen vara mildare mot känsliga magar. Välling med laktobaciller (mjölksyrabakterier), som trivs i magen och håller tarmen i balans, kan också vara värt att prova; följ anvisningen på förpackningen, så att vattnet inte är för hett bara, för då dör laktobacillerna. Speciell godnatt-välling upplevs av en del föräldrar hålla barnen mätta längre under natten. Men när det kommer till välling med yoghurt och frukt är det mest en fråga om smak.

10. Om barnet bara vill dricka välling, vad gör vi då?
Barn som vill ha mycket välling orkar ofta inte äta så mycket annan mat. Då kan man behöva dra ner på vällingen för att ge utrymme för annan mat. Om barnet verkar ha svårt att tugga och svälja vanlig mat eller besväras av maten på annat vis – rådfråga bvc.

11. Hur många flaskor per dygn är okej?
Max tre mål välling eller gröt per dygn är ett bra riktmärke. Blir det mer finns risk att barnet inte hinner få aptit på annan mat. Tre flaskor välling motsvarar hälften av en genomsnittlig 1-årings energibehov.

Hela artikeln publicerades i Vi Föräldrar nummer 7, 2012

Se även

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler