Så lär sig bebisen att tugga

– Förmågan att suga och svälja är medfödd. Däremot behöver bebisen lära sig att tugga och bearbeta maten, förklarar Ann Malmenholt, legitimerad logoped vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Att stoppa saker i munnen och utforska dem är ett förstadium till att börja äta. Därför är tuggleksaker bra. Samt börja borsta tänderna på barnet när första risgrynet tittar upp, och även massera tandköttet längre bak i munnen. Att barnet hulkar när det får sina första smakportioner är helt normalt.
– Det ska vara så, på så sätt flyttas kräkreflexen som hos små barn sitter långt fram i munnen, längre bak, förklarar Ann Malmenholt vidare.
Försök bevara ditt lugn om barnet hulkar. Annars kan din rädsla smitta av sig på barnet som kan tänka: ”Det här med mat verkar farligt”.
Var beredd på att det kan ta 5–6 provsmakningar innan barnet känner igen det du ger, och upp till 20 tester innan barnet gillar det nya. Eller inte …
Barnets ätutveckling beskriver Ann Malmenholt som följer: Först flytande, sedan slät puré, därefter fast mat.
– Små mjuka bitar i sås är för svårt för barnet. 8-månadersburkar är därför min fiende. De kräver en väl utvecklad förmåga att tugga, förklarar Ann Malmenholt.
– Mosa istället maten grovt med en gaffel och våga ge barnet en skorpa eller ett kex att gnaga på. När barnet fått öva på att äta fastare föda för sig, och mosad för sig, kan det klara av bitar i sås.
Samt att redan från början våga ge smakrik mat. Och att undvika att ge barnet en massa uppmärksamhet när det inte äter, då kan mat lätt bli ett maktmedel.

Artikeln är publicerad i Första året, nr 1 2012.

NUVARANDE Så lär sig bebisen att tugga
NÄSTA Så binder du midsommarkransen