Shutterstock

En nyfödd bebis synskärpa är som bäst på 30 centimeters avstånd – det avstånd som ofta uppstår naturligt när man som vuxen håller i och samspelar med ett litet barn.

Synen hos en nyfödd – det här är vad bebisar ser

Är du nyfiken på hur du ser ut i din nyfödda bebis ögon? Det har en svensk-norsk forskargrupp försökt ta reda på.

Nyfödda bebisar kan inte se, trodde man förr. Nu vet man att det inte är sant. Nyfödda bebisar kan visst se. Och hur de ser har Olov von Hofsten, fysiker, forskare och konsult i optik, och hans kollegor försökt illustrera med bilden nedan.

– Den är i alla fall en uppskattning av vad nyfödda ser – och den bästa vi har just nu, säger Olov von Hofsten.

Glada ansiktsuttryck är lättast att urskilja när man är bebis, visar bilden. 30 centimeters avstånd – det avstånd som ofta uppstår naturligt när man som vuxen håller i och samspelar med ett litet barn – är det bästa för bebisens synskärpa.

– Och bra belysning är viktigt, skulle man kunna lägga till, säger Olov von Hofsten. De bilder vi använde i studien är tagna under bra ljusförhållanden.

Läs också: Hur mycket minns en bebis? 

Så här ser du ut  – för din nyfödda bebis

30 centimeters avstånd – det avstånd som ofta uppstår naturligt när man som vuxen håller i och samspelar med ett litet barn – är det bästa för en nyfödd bebis synskärpa.
Studien om bebisars syn har publicerats i tidskriften Journal of Vision.

Tidigare studier har mätt nyfödda barns ögonrörelser när de tittar på bilder med olika linjemönster intill grå fält. När linjerna var för täta och kontrasten för låg kunde barnen inte längre fixera blicken, märkte man. På så sätt har man kunnat avgöra när nyfödda barn inte längre kan urskilja mönster.

Läs också: Svårt att få ögonkontakt med bebis? Här är anledningen

Dessa data har Olov von Hofsten och hans kollegor använt för att skapa korta filmer med bilder av ansiktsuttryck, filtrerade till att motsvara nyföddas synskärpa. Filmerna har visats för vuxna för att ta reda på om de kan urskilja de olika ansiktsuttrycken. Om vuxna kan se vad filmerna föreställer kan antagligen nyfödda barn också göra det, har utgångspunkten varit.

– Det är förstås en gissning, men man kan nog dra slutsatsen att om vi vuxna inte kan se vad det är för ansiktsuttryck så kan spädbarn inte det heller, säger Olov von Hofsten.

– Å andra sidan kan vi inte vara säkra på att spädbarn ser något bara för att vi gör det. De har ju inte lika mycket erfarenhet som vi, och är kanske inte lika bra på att tolka bilder.

Bebisarna i studien var mellan 1 och 2 veckor gamla.

Vid omkring 1 månads ålder kan bebisar urskilja färger relativt bra. Vid 10 månader har de nästan samma synskärpa som en vuxen.


Det här är Vi Föräldrar

Vi vill ge alla pappor och mammor (och dig som väntar barn förstås) uppdaterad och korrekt info – som en motvikt till alla åsikter och allt tyckande som ofta omgärdar barn och barnuppfostran. För att få svaren vänder vi oss till Sveriges främsta experter; ingen fråga är för liten för att inte tas på största allvar – och ingen är heller för stor. Välkommen hit!


Nyhet! Sova hela natten – utan sömnmetoder är en onlinekurs med Vi Föräldrar, tidningen mama och barnpsykologen Malin Bergström. Läs mer här!Nya numret av Vi Föräldrar – i butik nu!


Missa inte vårt supererbjudande: 5 nummer av tidningen Vi Föräldrar + välj en välkomstgåva för 179 kr! Läs mer här! ❥

Här kan du köpa senaste numret!

För dagliga uppdateringar följ Vi Föräldrar på facebook.


Se även

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler