Shutterstock

Nässug – en hjälp när bebisen är förkyld? Men vilken är bäst? Vi bad läsare prova två sorter – Näsfrida och HappyNose.

Nässug – vilken är bäst?

Nässugen kan hjälpa en snorig bebis. Men hur gör man? Och vilken nässug är bäst? Vi bad läsare testa en elektronisk nässug och en "vanlig" nässug. 

Nässug: Elektronisk nässug, Happy Nose, cirka 379 kr, säljs bland annat på apotek.
Så gör man: Den suger automatiskt med hjälp av batterier och kan även spela 12 melodier. 
Testat av: 3 familjer med barn under 6 månader.

Den elektroniska nässugen blev favoriten hos 2 av 3 av våra testfamiljer. Lätt att använda, även med en hand. Dock låter den ganska mycket – så pass att den överröstar melodierna. Men ljudet kan ju fånga bebisens uppmärksamhet – och hjälpa hen att vara stilla. Ljudet från nässugen kan också skrämma bebisen. Så för en ljudkänslig bebis är den här nässugen inte bästa alternativet.

”När vi hörde att vi skulle få testa en elektronisk nässug var förhoppningarna höga. Men tyvärr blev vår bebis livrädd för ljudet. Hon gillar inte att man är i näsan och petar. I kombination med det högam surrande ljudet ­krockade det totalt!”, säger en av föräldrarna. 

Låt gärna barnet få känna och titta på nässugen innan den används, tipsar två av testföräldrarna. Som tyckte att nässugen fungerade bra. De upplever dock att den suger lite "ytligt" och hade önskat att den skulle ha lite mer kraft. 

Nässugens snittbetyg: 3,5 av 5 

 

Nässug: Näsfrida, cirka 100 kr, på bland annat apotek.
Så gör man: Man sätter nässugen vid bebisens näsa. Genom slangen suger man upp snoret i en behållare med filter som byts ut efter varje användning.

Prisvärd nässug, men något knepig att använda innan man fått in tekniken. Så sammanfattar våra testfamiljer Näsfridan.

"Den kräver att man suger väldigt hårt och länge", säger en av testföräldrarna.

"Möjligtvis fungerar den bättre på rinnigt snor som lättare sugs upp", fortsätter han.

Testfamiljerna upplever också att det är svårt att prata och lugna barnet med sugmunstycket i munnen och med båda händerna upptagna. Det är en utmaning om bebisen försöker vrida bort sitt huvud. 

Hos 1 av 3 familjer var det här alltså favoriten. När den första chocken hade lagt sig – att det är föräldern själv som ska suga ut sitt barns snor – blev detta familjens "bästa vän under den första förkylningsperioden". Just den testfamiljen ger också Näsfridan 5 av 5 i betyg – vilket drar upp snittet.

Nässugens snittbetyg: 3,5 av 5


Det här är Vi Föräldrar

Vi vill ge alla pappor och mammor (och dig som väntar barn förstås) uppdaterad och korrekt info – som en motvikt till alla åsikter och allt tyckande som ofta omgärdar barn och barnuppfostran. För att få svaren vänder vi oss till Sveriges främsta experter; ingen fråga är för liten för att inte tas på största allvar – och ingen är heller för stor. Välkommen hit!


Nyhet! Sova hela natten – utan sömnmetoder är en onlinekurs med Vi Föräldrar, tidningen mama och barnpsykologen Malin Bergström. Läs mer här!Nya numret av Vi Föräldrar – i butik nu!


Missa inte vårt supererbjudande: 5 nummer av tidningen Vi Föräldrar + välj en välkomstgåva för 179 kr! Läs mer här! ❥

Här kan du köpa senaste numret!

För dagliga uppdateringar följ Vi Föräldrar på facebook.


Se även

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler