Foto: Shutterstock, faksimil från Svd.

Modersmjölksersättningen kan innehålla palmolja – som kan vara cancerframkallande.

Palmolja i modersmjölksersättning – hur farligt är det?

Modersmjölksersättning kan innehålla palmolja – och därmed misstänkt cancerframkallande ämnen. Behöver man vara orolig? 

Ämnen* som bildas när palmolja tillverkas är farligare än man tidigare har trott. De kan bland annat påverka njurarna och öka risken för cancer.

Därför kom Efsa, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, förra året fram till att säkerhetsmarginalen för ämnena är för liten.

Ämnena finns i ganska många livsmedel, skrev Livsmedelsverket då på sin webbplats. Högst halter har hittats i palmolja, men de kan även finnas i andra vegetabiliska oljor. Ämnena har också hittats i kakor, bakverk, margarin och modersmjölksersättning som innehåller palmolja.

Livsmedelsverkets råd är att den som vill minska intaget av ämnena kan välja bort kakor, kex och andra livsmedel med palmolja.

De konstaterar också att den grupp som kan exponeras för högst halter av ämnena är de barn som får modersmjölksersättning.

Så hur ska man göra om man vill undvika att ens flaskmatade barn ska få i sig ämnena? Finns det bröstmjölksersättning utan palmolja?

– Man får kolla på förpackningen eller höra av sig till tillverkaren och fråga, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

Nyligen rapporterade media om palmoljans risker.

– Det kunde ge intrycket att vi via palmoljan får i oss ämnen som tvärsäkert kommer att ge oss cancer, men så är det inte, säger hon. De minsta barnen som flaskmatas har en säkerhetsnivå på 2 500. Det innebär att de får i sig 2 500 gånger mindre av ämnena än vad som i djurförsök har visat sig kunna orsaka cancer.

– Det är alltså redan nu en stor säkerhetsmarginal – men man vill att den ska bli mycket större för sådana här ämnen. Man vill att den ska vara på 25 000.

I höst väntas nya gränsvärden. Anledningen till att det har dröjt är att Efsa och världshälsoorganisationen WHO har kommit fram till olika slutsatser om hur giftiga ämnena är, vilket påverkar vilka halter som kan tillåtas få finnas i mat.

– Jag tycker inte att det finns anledning till oro på grund av det här. Man ska komma ihåg att ens barn inte kommer att få cancer för att det har fått modersmjölksersättning under en kort tid i livet. Det som ökar cancerrisken är lång tids exponering, flera tiotals år. Däremot är det här ämnen som man vet kan vara problematiska, och då vill man ha så stora säkerhetsmarginaler som möjligt. Man ska helt enkelt försöka undvika onödig exponering, säger Emma Halldin Ankarberg.

De svenska tillverkarna av modersmjölksersättning har samma förklaring till varför palmoljan finns i deras produkter:

”Palmolja är den enda oljan som är rik på palmitinsyra, en fettsyra som finns i avsevärda mängder i bröstmjölken, därför är den för närvarande nödvändig i modersmjölksersättningen”, skriver Hipp på sin webbplats.

”I nuläget kan vi inte ta bort palmoljan eftersom modersmjölksersätttningen behöver efterlikna bröstmjölkens fettsyrasammansättning”, skriver Semper på sin webbplats.

”Andra fettkällor har inte sådana ideala nivåer av palmitinsyra och kommer inte i närheten av de nivåer som finns i naturlig bröstmjölk”, skriver Nestlé.

* Så kallade 2- och 3-MCPD-estrar (som kan påverka njurarna) och glycidylestrar (som kan öka risken för cancer).

Texten uppdaterades i april 2017


Det här är Vi Föräldrar

Vi vill ge alla pappor och mammor (och dig som väntar barn förstås) uppdaterad och korrekt info – som en motvikt till alla åsikter och allt tyckande som ofta omgärdar barn och barnuppfostran. För att få svaren vänder vi oss till Sveriges främsta experter; ingen fråga är för liten för att inte tas på största allvar – och ingen är heller för stor. Välkommen hit!


Nyhet! Sova hela natten – utan sömnmetoder är en onlinekurs med Vi Föräldrar, tidningen mama och barnpsykologen Malin Bergström. Läs mer här!Nya numret av Vi Föräldrar – i butik nu!


Missa inte vårt supererbjudande: 5 nummer av tidningen Vi Föräldrar + välj en välkomstgåva för 179 kr! Läs mer här! ❥

Här kan du köpa senaste numret!

För dagliga uppdateringar följ Vi Föräldrar på facebook.


Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler