Soloviova Liudmyla/Shutterstock

Det är okej att amma så ofta barnet vill.

Min bebis vill amma HELA tiden!

Vill bebisen amma jämt? Lugn. Det är normalt. Många bebisar vill amma en gång i timmen, eller oftare. Vi förklarar varför.

Flaskmatade bebisar också "snuttglada"

Vi frågade Petra Jankov Picha, författare till boken Att flaskmata: 


Kan flaskmatade bebisar också vara ”snuttglada”?

– Ja, det är ingen skillnad! Sugbehovet försvinner inte för att bebisen flaskmatas, säger hon.

Hur stillar man snuttsuget?

– Man ger bebisen en napp att suga på, och har bebisen i famnen, gärna med hudkontakt. Jag hör ofta om föräldrar som tror att om man ger flaska sover barnet hela natten. Men också en flaskmatad bebis behöver ligga i famnen och snutta på kvällarna; den har lika mycket närhetsbehov som en ammad bebis.

Av Sara Tuncel

Av Maria Zamore

Ibland är det bara amning som gäller. Jättemycket amning, hela tiden.

För nyblivna föräldrar kan det komma som en chock. Det var ju ingen som sa att det skulle vara så här. Att man bara skulle amma, att man knappt skulle hinna duscha, knappt skulle hinna äta ...

Amma 18 gånger per dygn

Bebisar är olika. En del vill kanske amma åtta gånger per dygn, andra 18 gånger per dygn, eller mer. Allt är okej och normalt. Det finns ingen övre gräns.

Varför en del bebisar vill amma ofta vet man inte, men det finns teorier. En teori utgår från antagandet att det egentligen inte bara är ”en del” som vill amma ofta, utan att människoungar generellt är skapta för att göra så.

– Vi människor har den mest utspädda mjölken av alla djurarter, och vi föds med en väldigt liten magsäck. Det sägs att den hos nyfödda bara rymmer 5 milliliter (motsvarande en tesked, reds anm) under första dagen och att den efter en vecka rymmer 30 milliliter (motsvarande två matskedar, reds anm), berättar Marit Olanders, amningsrådgivare för den ideella föreningen Amningshjälpen och författare till boken Amning i vardagen.

En annan orsak kan vara att vi människor är sociala varelser. Det innebär att vi lär oss mycket genom att vara sociala och kommunicera med varandra.

– Och ett viktigt sätt att kommunicera är amning. Det är bara en spekulation, men jag tror att det kan ligga en del i att det är ett skäl till att barn vill amma ofta, säger Marit Olanders.

Är något fel när bebisen vill amma ofta?

Många av samtalen till Amningshjälpen är från nyblivna föräldrar som undrar om det är något fel eftersom bebisen vill amma varje timme eller mer. Kanske bebisen får för lite mjölk, till exempel?

Men nej, det är inget fel. Oftast är allt precis som det ska även om det finns undantag, som att bebisen inte har tillräckligt stort tag om bröstet eller har ett för kort tungband.

– Men jag brukar svara att det är mer normalt att amma ofta än var tredje timme, säger Marit Olanders. Och att det kommer att bli lättare.

Tips: Amma fritt

Om man vill kan man lära sig att amma fritt, eller ”amma med ryggmärgen”, som Marit Olanders säger. Många – och förmodligen inte minst bebisarna själva, som ofta blir nöjdare – brukar tycka att det underlättar.

Det innebär till exempel att man slutar försöka få bebisen nöjd genom att ge napp eller dra vagnen fram och tillbaka. Istället ammar man. Man lär sig känna igen bebisens amningssignaler och ammar när bebisen vill.

– Man kanske märker att barnet börjar skruva på sig, lägger det till bröstet – och sedan kan man fortsätta göra det man gjorde innan, säger Marit Olanders.

Det tar ett tag att nå dit, det ska man inte sticka under stol med, säger hon.

– Men framför allt tar det nog tid att inse att det är okej att amma på barnets minsta pip.

Alla vill inte amma ofta

Och alla vill inte nå dit. Hur normalt och okej det än är att amma ofta är det inte alla som vare sig vill eller orkar ha det så.

– Då kan man ge tillägg, om man vill, säger Marit Olanders.

– Man kan också pröva att amma koncentrerat på bara det ena bröstet först, tills barnet inte vill ha mer på det, och sedan amma på det andra.

Ibland vill bebisen bara vara nära

Om bebisen är orolig och bara känner sig trygg vid bröstet är det förmodligen inte mättnaden det handlar om.

– Då kan man istället se till att barnet inte ligger för sig självt. Det är inte alltid mat som barnet behöver, ibland är det kroppskontakt. Man kan pröva att ha barnet i famnen, bärsele eller bärsjal, gärna hud mot hud.

Och när det gäller sådant behöver det inte vara mamman. Då går det bra med vilken av föräldrarna som helst, så länge den förälder som inte ammar är uppmärksam på barnets amningssignaler och kan lyfta över barnet till mamman när signalerna kommer.

Ibland amma mer, ibland mindre

Även bebisar som inte brukar amma så ofta kan få perioder när de plötsligt är som plåster på bröstet.

– Det är så det funkar med amning – ibland ammar barnet mer, ibland mindre. Särskilt om det har tagit tid innan amningen kommit igång eller om barnet har varit sjukt kan det bli extra ofta under några dagar. Då har barnet en del att ta igen. Ofta vet man inte varför sådana här ökningsperioder kommer, men om man ägnar sig åt amningen under några dagar brukar bebisen återgå till det vanliga mönstret igen ganska snart, säger Marit Olanders.

Texten publicerades i Vi Föräldrar 14/2015


Det här är Vi Föräldrar

Vi vill ge alla pappor och mammor (och dig som väntar barn förstås) uppdaterad och korrekt info – som en motvikt till alla åsikter och allt tyckande som ofta omgärdar barn och barnuppfostran. För att få svaren vänder vi oss till Sveriges främsta experter; ingen fråga är för liten för att inte tas på största allvar – och ingen är heller för stor. Välkommen hit!


Nyhet! Sova hela natten – utan sömnmetoder är en onlinekurs med Vi Föräldrar, tidningen mama och barnpsykologen Malin Bergström. Läs mer här!Nya numret av Vi Föräldrar – i butik nu!


Missa inte vårt supererbjudande: 5 nummer av tidningen Vi Föräldrar + välj en välkomstgåva för 179 kr! Läs mer här! ❥

Här kan du köpa senaste numret!

För dagliga uppdateringar följ Vi Föräldrar på facebook.


Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler