Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Min bebis vill amma HELA tiden! Vi förklarar varför

Känns det som du ammar HELA TIDEN utan att din bebis blir nöjd? Det är normalt. Många spädbarn vill amma en gång i timmen, eller oftare. Här förklarar vi varför.

Många spädbarn vill amma en gång i timmen, eller oftare. Här förklarar vi varför.
Många spädbarn vill amma en gång i timmen, eller oftare. Här förklarar vi varför. Foto: Shutterstock

Det här får du veta i artikeln

Amningsrådgivare Marit Olanders berättar:

varför många bebisar vill amma ofta

hur ofta det är normalt att amma

hur man kan lära sig att amma fritt (och få en nöjdare bebis)

att bebisen ibland bara vill vara nära

att även bebisar som inte brukar amma ofta plötsligt kan vilja det – och varför

Ibland är det bara amning som gäller. Jättemycket amning, hela tiden.

För nyblivna föräldrar kan det komma som en chock. Det var ju ingen som sa att det skulle vara så här. Att man bara skulle amma, att man knappt skulle hinna duscha, knappt skulle hinna äta...

Marit Olanders, amningsrådgivare och förskollärare.
Marit Olanders, amningsrådgivare och förskollärare. Foto: Copyright (c) Juliana Wiklund

Amning – hur ofta är normalt?

Bebisar är olika. En del vill kanske amma åtta gånger per dygn, andra 18 gånger per dygn, eller mer. Allt är okej och normalt – det finns ingen övre gräns!

Varför en del bebisar vill amma ofta vet man inte, men det finns teorier. En teori utgår från antagandet att det egentligen inte bara är ”en del” som vill amma ofta, utan att människoungar generellt är skapta för att göra så.

– Vi människor har den mest utspädda mjölken av alla djurarter och vi föds med en väldigt liten magsäck. Det sägs att den hos nyfödda bara rymmer 5 milliliter (motsvarande en tesked, reds anm) under första dagen och att den efter en vecka rymmer 30 milliliter (motsvarande två matskedar, reds anm), berättar Marit Olanders, författare till boken Amning i vardagen.

En annan orsak kan vara att vi människor är sociala varelser. Det innebär att vi lär oss mycket genom att vara sociala och kommunicera med varandra.

– Ett viktigt sätt att kommunicera är amning. Det är bara en spekulation, men jag tror att det kan ligga en del i att det är ett skäl till att barn vill amma ofta, säger Marit Olanders.

Hur ofta ska man amma? Det enkla svaret är: när barnet visar att det vill amma.
Hur ofta ska man amma? Det enkla svaret är: när barnet visar att det vill amma. Foto: Jenna Norman/Unsplash

Föräldrar oroar sig i onödan

Många av samtalen till Amningshjälpen är från nyblivna föräldrar som undrar om det är något fel eftersom bebisen vill amma varje timme eller mer. Men nej, det är inget fel. Oftast är allt precis som det ska även om det finns undantag, som att bebisen inte har tillräckligt stort tag om bröstet eller har ett för kort tungband.

– Men jag brukar svara att det är mer normalt att amma ofta än var tredje timme, säger Marit Olanders. Och att det kommer att bli lättare.

Tips: Lär dig amma fritt

Om man vill kan man lära sig att amma fritt, eller ”amma med ryggmärgen”, som Marit Olanders säger. Många – och förmodligen inte minst bebisarna själva, som ofta blir nöjdare – brukar tycka att det underlättar.

Det innebär till exempel att man slutar försöka få bebisen nöjd genom att ge napp eller dra vagnen fram och tillbaka. Istället ammar man. Man lär sig känna igen bebisens amningssignaler och ammar när bebisen vill.

– Man kanske märker att barnet börjar skruva på sig, lägger det till bröstet – och sedan kan man fortsätta göra det man gjorde innan, säger Marit Olanders.

Alla vill inte amma ofta

Alla vill inte nå dit. Hur normalt och okej det än är att amma ofta så är det inte alla som vare sig vill eller orkar ha det så. Och då kan man ge tillägg om man vill, förklarar Marit Olanders.

– Man kan också pröva att amma koncentrerat på bara det ena bröstet först, tills barnet inte vill ha mer på det, och sedan amma på det andra.

Ibland vill bebisen vara nära

Om bebisen är orolig och bara känner sig trygg vid bröstet är det förmodligen inte mättnaden det handlar om. Då kan man i stället se till att barnet inte ligger för sig självt, förklarar Marit. Och när det gäller sådant behöver det inte vara mamman. Då går det bra med vilken av föräldrarna som helst, så länge den förälder som inte ammar är uppmärksam på barnets amningssignaler och kan lyfta över barnet till mamman när signalerna kommer.

Ibland amma mer, ibland mindre

Även bebisar som inte brukar amma så ofta kan få perioder när de plötsligt är som plåster på bröstet.

– Det är så det funkar med amning: ibland ammar barnet mer, ibland mindre. Särskilt om det har tagit tid innan amningen kommit igång eller om barnet har varit sjukt kan det bli extra ofta under några dagar. Då har barnet en del att ta igen. Ofta vet man inte varför sådana här ökningsperioder kommer, men om man ägnar sig åt amningen under några dagar brukar bebisen återgå till det vanliga mönstret igen ganska snart, säger Marit Olanders.

Här finns fler artiklar om sömn hos din bebis!