Shutterstock

Tomatsoppa, kan det smaka? Du kan bjuda på nästan vad som helst – men en del är det bra att vänta med.

Vad får bebisar inte äta?

Vilken mat ska bebis INTE äta? Vi listar 9 livsmedel som det är bra att vänta med – eller vara försiktig med – innan barnet fyllt 1 år.

1. Honung

Honung innehålla sporer som i ovanliga fall kan utvecklas till bakterier i bebisens tarm. Det gäller även om honungen upphettats.

2. Gröna bladgrönsaker

Gröna bladgrönsaker nnehåller mycket nitrat som i bebisens tarm kan omvandlas till nitrit, som i sin tur kan försvåra transporten av syre i kroppen. Men ­verkar bebisen sugen på din spenatsoppa, låt hen testa! Några smakprov är ingen fara.

Läs också: Låt bebisen smaka på allt – och förebygg allergi

3. Socker

Socker innehåller bara tomma kalorier – inga vita­miner eller mineralämnen, som bebisen behöver. Därför är det bra att undvika godis, kakor, kräm, nyponsoppa, saft och annat med mycket socker i. Annars kan barnet äta sig mätt utan att ha fått i sig vad hen behöver. Dessutom ökar risken för hål i de små nya tänderna.

4. Salt

Bebisen har svårt att hantera salt i stor mängd eftersom njurarna inte är helt utvecklade. Men det innebär inte att maten behöver vara helt saltfri. Och låt den gärna ta smak av annat, som örtkryddor, vitlök eller curry.

5. Hela nötter och jordnötter

Små barn kan sätta hela nötter i halsen. Men finhackade eller i form av nötsmör går fint.

Läs också: Börja med smakportioner – 11 saker som är bra att känna till 

6. Fänkålste

Fänkålste bör inte ges till barn under 4 år, heller inte till ammande kvinnor, eftersom man inte vet ­tillräckligt mycket om effekterna.

7. Riskakor och risdryck

Riskakor och risdryck kan innehålla relativt stora mängder arsenik och bör inte ges till barn under 6 år. Barn bör inte äta mer än sammanlagt fyra rismål - till exempel kokt ris, risgröt, ­rismellanmål och risnudlar - i veckan.

8. Grön potatis

Grön potatis bör ingen äta eftersom den innehåller ­ämnet solanin som kan ge magont och ­kräkningar. Det finns lite solanin främst under skalet på vanlig potatis också, därför bör man skala potatis till bebisen (under 1 år).

9. Opastöriserad mjölk 

Både barn och vuxna bör undvika, opastöriserad mjölk eftersom den kan innehålla skadliga bakterier.

Källa: Livsmedelsverket.se.


Det här är Vi Föräldrar

Vi vill ge alla pappor och mammor (och dig som väntar barn förstås) uppdaterad och korrekt info – som en motvikt till alla åsikter och allt tyckande som ofta omgärdar barn och barnuppfostran. För att få svaren vänder vi oss till Sveriges främsta experter; ingen fråga är för liten för att inte tas på största allvar – och ingen är heller för stor. Välkommen hit!


Nyhet! Sova hela natten – utan sömnmetoder är en onlinekurs med Vi Föräldrar, tidningen mama och barnpsykologen Malin Bergström. Läs mer här!Nya numret av Vi Föräldrar – i butik nu!


Missa inte vårt supererbjudande: 5 nummer av tidningen Vi Föräldrar + välj en välkomstgåva för 179 kr! Läs mer här! ❥

Här kan du köpa senaste numret!

För dagliga uppdateringar följ Vi Föräldrar på facebook.


Se även

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler