Shutterstock

Mässlingsutbrott uppstår då och då. Risken för större spridning är liten i Sverige.

Mässlingsutbrottet i Göteborg – ska man vara orolig?

Sedan slutet av förra året pågår ett, för Sverige, ovanligt stort mässlingsutbrott i Göteborgsområdet. Ska man vara orolig som förälder? Vi har pratat med Tiia Lepp på Folkhälsomyndigheten.

Av Maria Zamore

I skrivande stund, den 11 januari 2018, har 26 personer insjuknat i mässling i det utbrott som började i Göteborg i december. Det är många för att vara i Sverige, berättar Tiia Lepp, läkare och epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

– I andra länder pågår det ibland långvariga mässlingsutbrott med flera tusen drabbade, men med svenska mått mätt är det här ett relativt stort utbrott.

Att det ska växa till ett riktigt stort utbrott är det dock ingen risk för, säger hon.

– Det lär bli några fler fall i Göteborg, men eftersom mässlingsskyddet i den svenska befolkningen allmänt sett är gott är det liten risk att utbrottet sprider sig i någon större utsträckning till andra delar av landet.

Behöver man vara orolig som förälder?

– Nej, det behöver man inte vara. Eftersom de flesta i Sverige har ett gott skydd mot mässling är smittorisken låg.

Behöver man inte heller vara orolig om man har ett barn under 18 månader som ännu inte har vaccinterats?

– Nej, inte generellt. Och om man vet att barnet har exponerats för smitta kan det erbjudas förebyggande behandling.

Vad ska man göra om man misstänker att ens barn har mässling?

– Om barnet har symtom som man tror kan tyda på mässling ska man ringa 1177 Vårdguiden och berätta det, då får man råd om vad man ska göra. Det viktiga är att man inte går till vilken mottagning som helst och sätter sig med barnet, då riskerar man att sprida eventuell smitta.

I Sverige erbjuds barn en första vaccination mot mässling, påssjuka och röda hund (MPR-vaccination) vid 18 månaders ålder. På grund av det nu pågående mässlingsutbrottet har det beslutats att barn i Göteborgsområdet ska erbjudas MPR-vaccination från 12 månaders ålder i samband med besök på bvc.

Läs mer:

Mässling – hur farligt är det?


Det här är Vi Föräldrar

Vi vill ge alla pappor och mammor (och dig som väntar barn förstås) uppdaterad och korrekt info – som en motvikt till alla åsikter och allt tyckande som ofta omgärdar barn och barnuppfostran. För att få svaren vänder vi oss till Sveriges främsta experter; ingen fråga är för liten för att inte tas på största allvar – och ingen är heller för stor. Välkommen hit!


Nyhet! Sova hela natten – utan sömnmetoder är en onlinekurs med Vi Föräldrar, tidningen mama och barnpsykologen Malin Bergström. Läs mer här!Nya numret av Vi Föräldrar – i butik nu!


Missa inte vårt supererbjudande: 5 nummer av tidningen Vi Föräldrar + välj en välkomstgåva för 179 kr! Läs mer här! ❥

Här kan du köpa senaste numret!

För dagliga uppdateringar följ Vi Föräldrar på facebook.


Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler