Shutterstock

Koliken kan försvinna lika snabbt som den kom – plötsligt är den borta!

Kolik - vad beror det på?

Det kallas för spädbarnskolik eller tremånaderskolik och är ofarligt – men jobbigt för både barn och föräldrar.

Inom forskningen definieras kolik som ”mer än tre timmars skrikande per dygn i mer än tre dygn per vecka hos ett friskt barn”.

– I praktiken pratar vi om kolik när barnet skriker mer än vad föräldrarna står ut med, säger barnläkaren Mats Reimer.

Kolik börjar sällan före andra levnadsveckan. Det brukar försvinna när barnet är mellan 3 och 4 månader, men ibland dröjer det längre.

Man tror att ungefär 15 procent av alla barn drabbas och får perioder när de skriker ihållande och näst intill otröstligt. Ofta är det som värst på eftermiddagar, kvällar och nätter.

Vad kolik beror på är okänt. Man tror att det finns flera orsaker. Omognad i tarmen, överkänslighet och allergi kan vara några.

En del fall kan bero på känslighet för komjölksprotein. Om barnet får modersmjölksersättning kan bvc därför föreslå att man prövar en annan ersättning som är avsedd för mjölkallergiska barn. Om barnet ammas föreslår bvc ibland att mamman prövar att utesluta komjölk ur sin kost. Det är i så fall viktigt att hon också får kalktillskott.

Många föräldrar upplever att barn med kolik har väldigt ont. Mats Reimer är inte säker på att det är så – inte alltid, i alla fall.

– Obehag känner de ju, men smärta? Man kan inte veta det. Barn skriker ju för många olika saker – när de är hungriga, när man lägger ner dem efter att ha burit dem … Jag tänker att barn med kolik kan vara känsliga för intryck.

Barnsjuksköterskan Margareta Elliot håller med:

– Jag tänker ofta att det handlar om det lilla barnets känslighet. En del skriker kanske när de känner en bubbla i tarmarna, andra märker den knappt alls, säger hon.

Läs mer: Kolik – vad kan man göra?


Det här är Vi Föräldrar

Vi vill ge alla pappor och mammor (och dig som väntar barn förstås) uppdaterad och korrekt info – som en motvikt till alla åsikter och allt tyckande som ofta omgärdar barn och barnuppfostran. För att få svaren vänder vi oss till Sveriges främsta experter; ingen fråga är för liten för att inte tas på största allvar – och ingen är heller för stor. Välkommen hit!


Nyhet! Sova hela natten – utan sömnmetoder är en onlinekurs med Vi Föräldrar, tidningen mama och barnpsykologen Malin Bergström. Läs mer här!Nya numret av Vi Föräldrar – i butik nu!


Missa inte vårt supererbjudande: 5 nummer av tidningen Vi Föräldrar + välj en välkomstgåva för 179 kr! Läs mer här! ❥

Här kan du köpa senaste numret!

För dagliga uppdateringar följ Vi Föräldrar på facebook.


Se även

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler