Thinkstock

Lager på lager är modellen - även för de minsta.

Klä barnen lagom varmt i vinter

 Här är 15 tips för torra och varma vintermånader.

Så håller du ditt barn torrt:
- Låt aldrig barnet gå ut med redan fuktiga kläder. Byt alltid strumpor innan ni går ut.
- Torka ytterkläderna i torkskåp eller vid någon annan värmekälla.
- Torka skorna med hjälp av gula ärter! De suger effektivt upp vätan. - - - - Torka sedan ärterna på en bricka, så går de bra att återanvända.
- Ta ur skosulorna eller innerskon så torkar skorna snabbare.
- Ha hellre två billiga overaller att växla mellan än en dyr, för att alltid ha ett torrt ombyte. Även de dyra blir fuktiga efter intensiv lek.

Välj rätt material:
- Bomull kyler kroppen när den blir fuktig.
- Funktionsmaterial torkar snabbt och transporterar bort fukten från kroppen.
- Ylle- eller ullfrotté torkar inte lika snabbt som funktionsmaterial men värmer bra, även när det är fuktigt.
- Silke är toppenbra, det reglerar både fukt och temperatur.

Varm från topp till tå:

- Man förlorar mycket värme ­genom huvudet, men anpassa mössan efter temperaturen – byt till en tjockare variant när kylan ökar.
- Tumvantar är bra, eftersom ­fingrarna då värmer varandra. Höga skaft värmer handlederna.
- Undvik trånga skor och välj sådana som har en bra sula mot marken, gärna med klack. Skorna ska vara i något material som inte suger åt sig fukt, som skinn eller Gore-Tex. Gore-Tex måste hållas rent, så att skorna kan andas.
- Ylle- eller ullfrottéstrumpor är bäst. Undvik strumpbyxor. Blir fötterna blöta måste man ta av overallen för att få av strumpbyxorna.
- De minsta barnen som ligger i vagn bör ha ullsockor eller fleecetossor på fötterna. Tänk på att kylan kommer underifrån. Lägg ett fårskinn eller en extra yllefilt under barnet eller ett lager tidningar under madrassen. Stick ner en hand i åkpåsen, cirka 20 grader är lagom, eller känn efter i barnets nacke. Ta av ett lager om barnet är varmt och fuktigt.

Räkna till 3 lager:
Lager ett ska hålla kroppen torr. Börja med ett tunt lager, gärna av ullfrotté eller ett superunderställ i funktionsmaterial.

Lager två ska hålla kroppen varm. En fleece- eller ulltröja är bra. En dragkedja framtill leder bort överskottsvärme. Hur tjockt lager två behöver vara beror lite på hur kraftigt lager tre är.

Lager tre ska hålla kvar värmen samt skydda mot vind och väta. En skaloverall kan vara bra under hösten, men under vintern är det bättre med en fodrad overall. Se till att det finns elastisk byxresår nedtill som går att fästa under skorna.

Källor: Kerstin Andersson på Friluftsfrämjandet, överläkare Helge Brändström, growingpeople.se och 1177.se
.

Publicerad i Vi Föräldrar nr 11, 2011.

Se även

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler

"Älskar min familj, men känner mig fast i familjelivet" Psykologen kommer med råd

Hjälp, jag längtar bort!

"Jag älskar min fru och våra två barn, 2 och 6 år. Men ändå – senaste året har jag börjat känna mig inlåst. Inte med dem, men i familjelivet med allt vad det innebär av pusslande med hämtningar och lämningar, föris och skola, veckomatsedlar, papper att fylla i – ja, allt. Samtidigt har jag ett heltidsjobb som är både stimulerande och krävande.
Min fru gör nästan mer än jag, så jag kan inte skylla på henne. Vi har städhjälp en gång i veckan för att avlasta. Ibland har vi barnvakt och går ut och äter själva. Någon gång i veckan träffar jag kompisar från förr och tar en öl. Jag försöker träna regelbundet och äta bra.
Jag älskar min familj högt, ändå längtar jag bort. Till resor och till att få vara i fred ibland. Vad ska jag göra?"
/Melvin
 

Malin: ”Vad är viktigt för dig i ditt liv?”

Jag tror att många känner igen sig i ditt brev. Allt det yttre är bra och rätt. Och så känns det ändå tomt. Inuti.
Jag tror att det är symtomatiskt – vi fixar allt det yttre som ska känneteckna det goda livet, men på kuppen slukar det all vår vakna tid och det blir inget utrymme kvar till det vi har inuti oss. Vi borde vara lyckliga och nöjda, men istället för att känna att vi har alla rätt kan det yttre livet bli till ett fängelse. Och sådana basala behov som att få vara i fred någon gång ibland kan tyckas ouppnåeliga.
Jag ske ge dig två konkreta tips nu när du har valt att dela med dig. Det första handlar just om den här borde-känslan. När det vi känner inte går ihop med hur vi tycker att vi borde känna mår vi människor dåligt. Men att trycka bort sådana här känslor är ingen framkomlig väg. Jag tycker därför att du ska prata med din fru. Tillsammans kan ni pröva en teknik som har visat sig vara effektiv för att skapa större tillfredställelse och närvaro i livet. Den går ut på att identifiera vilka värderingar man har om vad som verkligen är viktigt, och att sedan skapa beteenden eller handlingar som utgår från dem.
Vad är viktigt för dig i ditt liv – som förälder, som man och som Melvin? Vad kan du göra i din vardag för att leva i enlighet med de värderingarna? Att konkret göra sådant som bekräftar ens värderingar skapar tillfredställelse.
Mitt andra tips handlar om att dela upp er i familjen ibland. Min erfarenhet är att man kan fastna i familjen-ska-vara-tillsammans-fällan. Det är så lätt att tycka att den lilla tid man har med sin familj ska tillbringas tillsammans, allihop. Annars blir det ju liksom ingenting kvar av just familjen. Men ibland kan den där tillsammans-tanken bli lite krampaktig. Det kan lätta upp om man tillåter sig att göra saker med bara ett barn eller på egen hand. Det behöver inte vara svart eller vitt. En kärleksfull familj kan mycket väl bestå av människor som gör saker i olika konstellationer.

/Malin Bergström, barnpsykolog.

Mejla din egen fråga till Malin på fragamalin@vf.bonnier.se