Shutterstock

Ibland är inget bra. Många barn får perioder när allt krånglar.

Gnällig bebis – varför är det så?

Missnöjd bebis, gnällig bebis, krävande bebis … En del barn behöver extra mycket. Men det beror inte på dig som förälder. Oftast handlar det om barnets temperament.

Gnäll. Krångel. Inget som är bra, vad man än gör.

När bebisen är sådär ständigt missnöjd kan det kännas tungt. Särskilt när man hör talas om ”alla andra” bebisar som nöjt ligger i famnen eller vagnen hela dagarna.

Frågan är om alla de där andra bebisarna finns i verkligheten.

Missnöje beror på olika saker

Många barn får perioder när allt krånglar. Och för en del är det som om hela tillvaron är krånglig. Som om ingenting är riktigt bra, någonsin.

Bebisar kan vara missnöjda av många orsaker. Det kan till exempel bero på kolik eller allergi, men en viktig orsak är ofta bebisens temperament.

Missnöjda, intensiva och aktiva barn kallas ofta ”krävande barn” inom temperamentsforskningen, berättar barnpsykolog Anna Sylvén. Själv är hon inte så bekväm med uttrycket. Hon föredrar det engelska begreppet ”goodness of fit”, som handlar om hur barn och föräldrar passar ihop med varandra.

Olika barn behöver olika mycket. Och olika föräldrar tycker att barn stör olika mycket.

– För en del föräldrar är det jättejobbigt att ha ett barn som kräver mycket, för andra är det ”bara” intensivt. De blir trötta av att aldrig hinna sitta ner och pusta ut, men de upplever det inte som jobbigt.

Läs också:  Tobias bebis är aldrig nöjd: "man känner sig värdelös som förälder"

Skillnad på temperament

Barn föds med ett visst temperament.

– Vissa blir till exempel hungriga på stört, jättehungriga, och måste ha mat på en gång. Andra kan tåla sig lite, säger Anna Sylvén.

Och det kan man inte påverka som förälder?

– Första året kan man inte påverka så mycket, då är det bara att följa barnet. Men med tiden lär sig barnet att maten kommer om man väntar en liten stund. Då brukar det bli lättare.

Har man ett barn som behöver mycket kan det vara lätt att känna sig otillräcklig.

– De här barnen behöver så mycket olika saker hela tiden. Man ger dem det de behöver, men så behöver de något nytt nästan direkt. Man ger dem det istället, och de behöver något nytt igen. Det går så fort, säger Anna Sylvén.

Läs också: Barns temperament – en mix mellan arv och miljö

Acceptera barnet som det är

Det kan underlätta att försöka acceptera att det är så här barnet är, tror hon.

– Och man måste nog försöka låta bli att tänka att ”om jag bara gör rätt blir barnet nöjt en lång stund”.

Många tänker så och anklagar därmed sig själva. Men oavsett vad man gör som förälder kommer inte ett krävande barn att vara nöjt en särskilt lång stund, säger Anna Sylvén.

– Inte under det första året, i alla fall.

Det betyder förstås inte att det inte är någon idé att göra något alls.

– Barnets uttryck är ju en signal på hur det har det. Om barnet uttrycker missnöje är det något som det behöver hjälp med. Då är det något man behöver rätta till, och då får man försöka förstå vad det är.

Att förstå ett barn som ännu inte kan kommunicera med ord är inte alltid det lättaste. Man får pröva sig fram.

Ibland kan det vara små saker som gör skillnad, som till exempel hur man håller i bebisen, om man sitter eller står när man har bebisen i famnen, om man står stilla eller gungar med knäna, vilket röstläge man har …

Pröva dig fram

– Man får kanske pröva flera gånger om barnet är hungrigt, oroligt eller behöver sova. Det finns ingen annan väg, och det är ofta detta som kan kännas svårt för föräldrar med ”krävande” barn. De kan känna som om de redan har försökt allt, utan resultat, säger Anna Sylvén.

– Och ibland kanske inte heller barnet riktigt förstår vad som är fel. Men det är viktigt att ändå finnas till hands för barnet och att inte klandra det för ens egna känslor av hjälplöshet.

Men om man är helt slut? Om man inte får en sekund över för sig själv och inte hinner duscha, knappt äta?

– Då är det viktigt att vara rädd om sig. Om man kan är det bra att försöka hitta avlastning.

Och samtidigt som det kan vara jobbigt att ha ett barn som kräver mer av sina föräldrar medför det mycket positivt också. Ett energiskt och ­nyfiket barn som gillar att vara nära får till ­exempel massor med erfarenheter som gynnar utvecklingen.

– Dessutom är ett sådant barn ofta bra på att visa vad det vill ha. Är man bra på det kan livet bli lättare, och då kan barn och föräldrar lära känna varandra snabbare, säger Anna Sylvén.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 7/2016


Det här är Vi Föräldrar

Vi vill ge alla pappor och mammor (och dig som väntar barn förstås) uppdaterad och korrekt info – som en motvikt till alla åsikter och allt tyckande som ofta omgärdar barn och barnuppfostran. För att få svaren vänder vi oss till Sveriges främsta experter; ingen fråga är för liten för att inte tas på största allvar – och ingen är heller för stor. Välkommen hit!


Nyhet! Sova hela natten – utan sömnmetoder är en onlinekurs med Vi Föräldrar, tidningen mama och barnpsykologen Malin Bergström. Läs mer här!Nya numret av Vi Föräldrar – i butik nu!


Missa inte vårt supererbjudande: 5 nummer av tidningen Vi Föräldrar + välj en välkomstgåva för 179 kr! Läs mer här! ❥

Här kan du köpa senaste numret!

För dagliga uppdateringar följ Vi Föräldrar på facebook.


Se även

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler