De sju utvecklingssprången

Först kommer en stormig period. Sedan sker själva utvecklingen. Därefter är allt lugnt – tills det är dags för nästa utvecklingssprång. Här är en guide till de sju utvecklingssprången.

Av Maria Zamore

5 veckor: Upp­levelse­världen

När? Klängperioden, som kan börja vecka 4–5, pågår allt mellan någon dag och en vecka.

Vad händer? Synskärpan förändras, liksom kroppens omsättning av glukos. Barnet börjar gråta riktiga tårar och andas mer regelbundet. Barnet kan hålla sig vaket längre stunder och verkar vara mer medvetet om omvärlden.

8 veckor: En värld av mönster

När? Klängperioden, som kan börja vecka 7–9, pågår allt mellan några dagar och två veckor.

Vad händer? Man har noterat förändringar i hjärnans aktivitet. Barnet börjar känna igen återkommande former, mönster och strukturer. Det börjar lära sig att kontrollera sin kropp; kan till exempel upptäcka händerna, börja förstå att de hör till den egna kroppen och försöka använda dem. Barnet kan också börja använda sina sinnen för att utforska sådant som är intressant. Det blir lättare att avgöra vad barnet tycker om och inte tycker om.

Tips: Att svara på barnets ljud brukar vara populärt. Ett bad kan vara en höjdare. Många barn tycker om att ligga nakna i ett varmt rum och undersöka händer och fötter, eller att titta på olika föremål tillsammans med mamma eller pappa.

12 veckor: ­Nyansernas värld

När? Klängperioden, som kan börja vecka 11–12, pågår allt från någon dag till en vecka.

Vad händer? Synen utvecklas, barnet kan följa något med ögonen på ett mer kontrollerat och välkoordinerat sätt. Barnet börjar uppfatta att ljud har olika tonläge och volym och kan experimentera med den egna rösten. Barnets rörelser kan bli smidigare och ser ut att vara mer avsiktliga.

Tips: Att prata med mamma och pappa är kul, liksom att få sträcka sig efter olika föremål. Många tycker om att känna på mammas och pappas ansikte, eller på saker som känns på olika sätt: hårt, mjukt, kallt, varmt, vått och torrt. Pusslekar brukar vara roliga.

17 veckor: Händelse­världen

När? Klängperioden, som kan börja vecka 14–17, pågår mellan en och sex veckor.

Vad händer? Hjärnans aktivitet förändras. Barnet får en större förmåga att förstå omvärlden. Det börjar experimentera med ”händelser”; att till exempel sträcka sig efter en leksak, gripa om den, skaka på den, vända på den och stoppa den i munnen.

Tips: Leksaker kan bli alltmer spännande, liksom föremål av olika material som trä, plast och papper. Tittut- och kurragömmalekar kan vara roliga, och en del barn uppskattar en enkel bilderbok.

26 veckor: Relationsvärlden

När? Klängperioden, som kan börja vecka 22–26, pågår mellan en och fem veckor.

Vad händer? Barnet uppfattar relationer på ett nytt sätt. Det blir medvetet om avståndet mellan sig själv och föräldrarna, och insikten att föräldrarna kan öka avståndet kan vara skrämmande. Barnet blir också medvetet om begrepp som i, på, under och bredvid. Det börjar förstå att det kan få saker att hända, till exempel att om man trycker på en knapp så tänds lampan. Det börjar också förstå att saker kan ha samband med varandra; de stora skorna är pappas, de små är mina.

Tips: Dela upplevelser av att titta, lyssna eller smaka på något. Tittutlekar är ofta roliga. Att få tillgång till en egen kökslåda med spännande men ofarliga saker att plocka i och ur kan vara en höjdare. Att gömma leksaker under en filt kan också vara kul, liksom att sitta i knät och titta i en bilderbok, gärna en med bilder av djur vars ljud man kan härma. Många barn tycker om musik, dans och klapplekar.

36 veckor: Kategori­världen

När? Klängperioden, som kan börja vecka 32–37, pågår mellan tre och sex veckor.

Vad händer? Aktiviteten i hjärnan förändras, liksom omsättningen av glukos. Barnet kan börja förstå att världen kan delas in i grupper eller kategorier; en häst är en häst oavsett om den är brun eller vit, finns på bild eller i verkligheten.

Tips: Ett torn av klossar eller någon annan leksak som går att ta isär kan vara jättespännande, liksom att känna på olika saker och upptäcka att en del är strävt, annat är lent, klibbigt eller halt. Dörrklockor och hissknappar brukar vara populära, liksom vagnpromenader i olika miljöer. Många barn uppskattar ramsor och sånglekar med olika rörelser.

44 veckor: Sekvens­världen

När? Klängperioden, som kan börja vecka 40–44, pågår mellan tre och sju veckor.

Vad händer? Barnet börjar inse att vissa skeenden eller händelser oftast följer på varandra. Det kan börja länka samman saker och ting, till exempel stoppa in en nyckel i ett lås eller gräva upp sand med en spade för att lägga den i en hink. Barnet kan också börja peka på föremål och benämna dem (även om mycket nu till en början kan låta likadant, kanske dä! eller da!).

Tips: Många barn tycker om att vara delaktiga i vardagen och till exempel sortera nytvättade strumpor, torka med en dammtrasa eller hämta något som mamma eller pappa ber om. Sånger eller ramsor med rörelser kan vara kul, liksom att peka på föremål som mamma eller pappa benämner: ”Var är lampan? Var är nallen?” Att peka på och benämna olika kroppsdelar – ”Var är näsan?” eller ”Var är öronen?” – hjälper barnet att upptäcka sin egen kropp.

Läs mer:

7 mentala uttvecklingssprång under barnets första år

Teorin om utvecklingssprång ännu inte helt etablerad

Obs! Det här är en artikel som publicerades i Vi Föräldrar 2/2012

NUVARANDE De sju utvecklingssprången
NÄSTA Vinn nya boken ”Kärlekens ACT”