Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Burkmat med bitar – inte alltid poppis

Dags för 8-månadersburkar med bitar i – och plötsligt protesterar bebisen. Hur gör man när barnet bara vill ha slät puré?

Att gå från slät puré till barnmat med bitar i gillas inte av alla barn.
Att gå från slät puré till barnmat med bitar i gillas inte av alla barn. Foto: Shutterstock

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Steget från släta puréer till barnmat med bitar i kan vara större än man tror. Bebisen ska plötsligt hantera bitar av mat, och en del protesterar och vill inte äta. Får man köra vidare på 6-månadersburkarnas släta puré ett tag till, eller är bitar ett måste?

Eva Nordahl Sandberg är logoped på Folke Bernadotte regionhabilitering i Uppsala.
Eva Nordahl Sandberg är logoped på Folke Bernadotte regionhabilitering i Uppsala.

– Nej, det är ingen brådska, säger Eva Nordahl Sandberg, logoped på Folke Bernadotte regionhabilitering och som sysslar med barns ätande hela dagarna.

– Just puré med bitar i är faktiskt riktigt krångligt, berättar hon. Både motoriken och känseln i munnen måste jobba för fullt. Bebisen ska inte bara lära sig att hantera biten i munnen – den ska också försöka känna om det är något ätbart eller ej.

Därför kan övergången från släta puréer till blandad konsistens vara svår.

Alla barn gillar inte barnmatsburkar med bitar. För en del passar det bättre att börja med plockmat istället.
Alla barn gillar inte barnmatsburkar med bitar. För en del passar det bättre att börja med plockmat istället. Foto: Derek Owens/Unsplash

– För en del passar det bättre att börja med plockmat istället, säger Eva Nordahl Sandberg. Eller följa den så kallade BLW-metoden (baby led weaning, redaktionens kommentar).

8-månadersburkar med bitar i

Föräldrar vittnar ibland om att att steget från de släta 6-månadersburkarna till 8-månadersburkar kan bli stort för barnet, som kan få kväljningar av att plötsligt känna bitar i maten.

Eva Nordahl Sandberg tycker att det är olyckligt att det står månadsangivelser på barnmatsburkarna, eftersom det kan signalera att man måste välja burk efter ålder.

– Men precis som det är stor skillnad på när ett barn lär sig att gå är det stor variation när det gäller ätandet, säger hon. Istället för att titta på vad det står på burken ska man se på sitt barn när det är redo.

Hur ska man tänka kring konsistensen när man lagar egen barnmat?

– Fördelen med att göra maten själv är att man kan välja mat av vilken smak man vill och försöka anpassa konsistensen efter det egna barnets förmåga. Nackdelen är att man kanske får lite klumpar som man inte tänkt sig. Ofta är det lättare att välja bitar skilda från purén, alltså servera plockmat, säger Eva Nordahl Sandberg.

Hur långt bör en bebis ha kommit i utvecklingen för att vara redo för bitar i maten?

– Tänder är inget måste. Bebisen kan mosa mjukare bitar med tungan mot gommen. Däremot behöver bebisen kunna sitta stadigt och ha stabilitet i kroppen och käken.

Men egentligen är det främst intresset som styr. En bebis som ännu inte har något intresse ska man inte forcera utan lita på att det för de allra flesta kommer, säger Eva Nordahl Sandberg.

Vissa bebisar har fortfarande kväljreflexen relativt långt fram i munnen, något som gör att de lättare kväljs. För dem kan det hjälpa att tugga på bitringar och utforska andra leksaker med munnen – så att kväljreflexen successivt flyttas bakåt.

– Men för de flesta sker detta redan när de ammar eller suger på nappflaska, säger hon.

Som förälder kan man oroa sig för att barnet ska sätta i halsen när det går över till föda av lite fastare konsistens. Men den risken är liten.

– Vi har både en kväljreflex och en hostreflex, just för att förhindra detta, säger Eva Nordahl Sandberg.

Bebisen har alltså ett bra försvar mot att sätta i halsen. Kanske är vår rädsla ett större problem.

– Om barnet bara kväljer, alltså inte sätter i halsen, försök ta ett djupt andetag och se över situationen istället för att rusa upp direkt, säger Eva Nordahl Sandberg. Risken är att bebisen blir rädd annars.

Prova plockmat istället

Om bebisen har besvär med någon konsistens rekommenderar Eva Nordahl Sandberg att man avvaktar.

– Om bebisen kväljs och kräks av bitar i puré, hoppa hellre över den konsistensen och fortsätt till plockmat istället – annars finns en risk för att problemen förstärks. För de allra flesta löser det sig till slut ändå.

När är det läge att söka hjälp?

– Om måltiden känns konfliktfylld, oavsett barnets ålder. Eller om barnet är 1,5 år och ännu inte kan hantera bitar alls. Bvc kan förmedla kontakt med logoped.

Men oavsett vilken konsistens som ligger på tallriken – en sak är bra att hålla i huvudet:

– Trivseln vid måltiden är minst lika viktigt, säger Eva Nordahl Sandberg.

Så kan du vänja bebisen vid bitar

Det är ingen skillnad i näringsinnehåll mellan barnmaten i burkar för bebisar som är 6 månader och burkar till 8-månadersbebisar. Skillnaden ligger i konsistensen och smaken, och att man använder lite bredare sortiment av ingredienser i maten för de lite äldre. Barnmatsfabrikanternas stegsymboler är bara en vägledning, inget man måste följa slaviskt.

Tips för att få bebisen att vänja sig vid bitar

1. Ät tillsammans – du är bästa förebilden!

2. Ge tillräckligt av den mat bebisen klarar av – och små mängder av det som är svårt. Barnet visar när det är redo för större mängder genom att vilja ha mer.

3. Ge bebisen en egen sked – ett bra led i att bli en aktiv ätare.

4. Låt bebisen utforska maten: kladda och leka.

5. Prova plockmat istället för puré med bitar i.

6. Våga ha is i magen – tids nog brukar det lösa sig.

Källa: Eva Nordahl Sandberg