Thinkstock

Har du prövat allt?

Därför skriker din bebis

Vad gör man när ens lilla hjärtegryn bara skriker och skriker? Är det magen? Är det hunger? Är hon eller han sjuk? Marianne Rydin, sjuksköterska vid bvc Knoppen i Stockholm, ger råd.

Slutar din bebis skrika när du tar upp den?
OM NEJ - läs vidare neråt OM JA - läs här:

Orsak: Behöver närhet. Barnet lugnar sig när du tar upp det och verkar nöjt i din famn, där det får känna din värme och höra din trygga röst. Men barnets behov av närhet kan kännas omättligt. Att bära hela tiden
kan bli påfrestande. Varför inte testa bärsjal, sele eller att barnet får sitta i en babysitter nära dig när du är upptagen av något.

 

Slutar din bebis skrika om du ger bröstet eller flaskan?
OM NEJ - läs vidare neråt OM JA - läs här:

Orsak: Hunger. Försök uppfatta barnets signaler innan skriket kommer. Barnet brukar, när det är hungrigt, visa det på olika vis, till exempel genom att smacka, suga på fingret, söka bröstet, grymta. Sista signalen är att skrika.

 

Låter skriket annorlunda än vanligt?
OM NEJ - läs vidare neråt OM JA - läs här:

Orsak: Magont. Skriket brukar ändra karaktär när barnet har ont. Magen kan vara spänd, huden röd, barnet dra upp knäna och prutta mycket. Ett lätt tryck mot magen kan lindra, till exempel att man lägger barnet mot sin axel. Så länge barnet är piggt, äter, ger gensvar och går upp i vikt behöver man inte oroa sig. Magont är för övrigt mycket vanligt hos bebisar i början.

 

Skriker barnet regelbundet några timmar varje dygn?
OM NEJ - läs vidare neråt OM JA - läs här:

Orsak: Kolik. Kommer vanligen vid 2–3 veckors ålder. Barnet tröstas inte av närhet eller av att suga på bröstet. Skriken kommer regelbundet, ofta på kvällen, och kan hålla på i timmar. Be bvc-sköterskan om råd. På apoteken finns droppar som säger sig lindra. Ibland kan komjölksproteinallergi förväxlas med kolik.

 

Gråter din bebis mer när du lägger den ner?
OM NEJ - läs vidare neråt OM JA - läs här:

Orsak: Öroninflammation. Om barnet har ont i örat gråter det, särskilt när man lägger ner det och trycket i örat ökar. Barnet kan ha feber eller vara förkylt. Ring bvc, vårdcentral eller husläkare och rådgör. Är det kväll eller natt och du är orolig, ring sjukvårdsupplysningen. Lämplig barnalvedon är bra att ha hemma.

 

Är blöjan tung?
OM NEJ - läs vidare neråt OM JA - läs här:

Orsak: Full blöja. Vanligen är det bajsblöjor som barnet protesterar mot. Kiss verkar inte irritera på samma vis, dagens blöjor suger vätska så bra.

 

Kommer gråten plötsligt?
OM NEJ - läs vidare neråt OM JA - läs här:

Orsak: Rädsla. Det kan vara någon som hostar, en nysning, en dörr som smäller igen, eller att man hastigt lägger ifrån sig barnet. Du kan trösta genom att ge närhet.

 

Har du provat allt?
OM NEJ - läs vidare neråt OM JA - läs här:

Orsak: Trötthet. Barnet verkar inte ha ont. Du har provat allt, som att mata, byta och bära på barnet. För- modligen är din bebis trött. Ibland kan barn vara övertrötta och behöva skrika av sig en stund innan de kan slappna av och komma till ro. Håll ut. Prata, bär, vyssja, vagga.

 

Står du ut?
Med en gallskrikande liten människa i famnen känner man sig lätt maktlös, desperat och arg. Det är helt naturliga känslor som inte gör någon till en sämre förälder! Men du behöver dela känslorna med någon. Kontakta din bvc, de har stor erfarenhet av skrikande barn.

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler

"Älskar min familj, men känner mig fast i familjelivet" Psykologen kommer med råd

Hjälp, jag längtar bort!

"Jag älskar min fru och våra två barn, 2 och 6 år. Men ändå – senaste året har jag börjat känna mig inlåst. Inte med dem, men i familjelivet med allt vad det innebär av pusslande med hämtningar och lämningar, föris och skola, veckomatsedlar, papper att fylla i – ja, allt. Samtidigt har jag ett heltidsjobb som är både stimulerande och krävande.
Min fru gör nästan mer än jag, så jag kan inte skylla på henne. Vi har städhjälp en gång i veckan för att avlasta. Ibland har vi barnvakt och går ut och äter själva. Någon gång i veckan träffar jag kompisar från förr och tar en öl. Jag försöker träna regelbundet och äta bra.
Jag älskar min familj högt, ändå längtar jag bort. Till resor och till att få vara i fred ibland. Vad ska jag göra?"
/Melvin
 

Malin: ”Vad är viktigt för dig i ditt liv?”

Jag tror att många känner igen sig i ditt brev. Allt det yttre är bra och rätt. Och så känns det ändå tomt. Inuti.
Jag tror att det är symtomatiskt – vi fixar allt det yttre som ska känneteckna det goda livet, men på kuppen slukar det all vår vakna tid och det blir inget utrymme kvar till det vi har inuti oss. Vi borde vara lyckliga och nöjda, men istället för att känna att vi har alla rätt kan det yttre livet bli till ett fängelse. Och sådana basala behov som att få vara i fred någon gång ibland kan tyckas ouppnåeliga.
Jag ske ge dig två konkreta tips nu när du har valt att dela med dig. Det första handlar just om den här borde-känslan. När det vi känner inte går ihop med hur vi tycker att vi borde känna mår vi människor dåligt. Men att trycka bort sådana här känslor är ingen framkomlig väg. Jag tycker därför att du ska prata med din fru. Tillsammans kan ni pröva en teknik som har visat sig vara effektiv för att skapa större tillfredställelse och närvaro i livet. Den går ut på att identifiera vilka värderingar man har om vad som verkligen är viktigt, och att sedan skapa beteenden eller handlingar som utgår från dem.
Vad är viktigt för dig i ditt liv – som förälder, som man och som Melvin? Vad kan du göra i din vardag för att leva i enlighet med de värderingarna? Att konkret göra sådant som bekräftar ens värderingar skapar tillfredställelse.
Mitt andra tips handlar om att dela upp er i familjen ibland. Min erfarenhet är att man kan fastna i familjen-ska-vara-tillsammans-fällan. Det är så lätt att tycka att den lilla tid man har med sin familj ska tillbringas tillsammans, allihop. Annars blir det ju liksom ingenting kvar av just familjen. Men ibland kan den där tillsammans-tanken bli lite krampaktig. Det kan lätta upp om man tillåter sig att göra saker med bara ett barn eller på egen hand. Det behöver inte vara svart eller vitt. En kärleksfull familj kan mycket väl bestå av människor som gör saker i olika konstellationer.

/Malin Bergström, barnpsykolog.

Mejla din egen fråga till Malin på fragamalin@vf.bonnier.se