Det kan bli en kul upplevelse att testa mat.

Bebisen och mat - allt du behöver veta

Här är den lilla kom-ihåg-listan med 13 punker på allt du behöver känna till om din bebis och mat det första året.

  •  Undvik salt under barnets första år. Eftersom njurarna inte är färdigutvecklade kan de ta skada av saltet.
  • Undvik socker eftersom barnet behöver energität mat och socker bara innehåller ”tomma” kalorier.
  • Barn under 1 års ålder ska inte äta honung, som kan innehålla sporer av skadliga bakterier.
  • Servera inte heller mangold, spenat, nässlor och bladselleri, de innehåller höga halter av nitrat som kan omvandlas till nitrit. Nitrit kan påverka syreupptagningen hos barn under 1 år.
  • Ge inte barnet hela nötter, eftersom de lätt kan sätta i halsen. Malda nötter är okej och kan ges som vilket livsmedel som helst.
  • Ta för vana att servera vatten som måltidsdryck. Fortsätt att amma eller ge ersättning.
  • Tillsätt fett i maten.
  • Lägg upp maten på en tallrik. Om du serverar ur burken kan enzymer i barnets saliv förstöra den mat som inte äts upp. Öppnad burk kan sparas i kylskåpet cirka två dygn.
  • Tänk på att införa gluten, som finns i vete, råg och korn, vid samma tidpunkt som du börjar med smakportionerna och samtidigt som du fortsätter med amning eller mjölkersättningen.
  • Barn under året ska äta kokt mat. Från 10 månaders ålder är det okej att ge stekt mat ibland.
  • Efterrätt är mums även för bebisar! Men skippa sötsakerna, ge frukt- och bärpuré istället.
  • Tidigare avråddes föräldrar från att ge sina bebisar fisk, ägg och skaldjur. Det rådet gäller inte längre; tvärtom menar allergiforskarna att det är bra att barnen även äter detta.
  • Det går bra att introducera ett par livsmedel åt gången, du kan till exempel bjuda ditt barn på puread potatis, blomkål och torsk.

Se även

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler