Shutterstock

Härmar bebisen vuxnas ansiktsuttryck? Forskare är inte överens.

Bebisen härmas – eller?

Bebisar härmar vuxnas ansiktsuttryck – men nej, det är inte säkert, enligt en ny studie.

Du gapar – och din bebis gör samma sak! Länge har man menat att bebisen härmar den vuxna, men enligt en ny ­studie kan det vara slumpen som avgör att det blev just samma ansiktsuttryck. ­Studien, som ­nyligen publicerades i ­tidskriften ­Current biology, gick ut på att man undersökte barns reaktioner när de var en, två, sex och nio veckor. Och ­resultatet? Sannolikheten att ­bebisen gjorde samma gest som den vuxna, var lika stor som att de gjorde en helt annan.

Med ett undantag: de sträckte oftare ut tungan när den vuxna gjorde det. Men bebisarna ­svarade dock lika ofta med en utsträckt tunga när den vuxna såg glad ut. Det ­verkade alltså inte som att ­bebisen ­härmades, utan att den blev exalterad när den vuxna gjorde något ­spännande. Det finns alltså inte stöd för att bebisar härmar den vuxnas ansikts­uttryck, enligt den här studien. Men bebisarna blev upprymda när vuxna ­interagerade och ­”svarade” gärna.


Källa: SVT Nyheter.
Nya numret – i butik nu!


Just nu: Få 5 nummer av Vi Föräldrar + en mysig gallerfilt + en gullig kaninskallra för bara 159 kr. Läs mer här! ❥


För dagliga uppdateringar följ Vi Föräldrar på facebook.


Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler