Shutterstock

Härmar bebisen vuxnas ansiktsuttryck? Forskare är inte överens.

Bebisen härmas – eller?

Bebisar härmar vuxnas ansiktsuttryck – men nej, det är inte säkert, enligt en ny studie.

Du gapar – och din bebis gör samma sak! Länge har man menat att bebisen härmar den vuxna, men enligt en ny ­studie kan det vara slumpen som avgör att det blev just samma ansiktsuttryck. ­Studien, som ­nyligen publicerades i ­tidskriften ­Current biology, gick ut på att man undersökte barns reaktioner när de var en, två, sex och nio veckor. Och ­resultatet? Sannolikheten att ­bebisen gjorde samma gest som den vuxna, var lika stor som att de gjorde en helt annan.

Med ett undantag: de sträckte oftare ut tungan när den vuxna gjorde det. Men bebisarna ­svarade dock lika ofta med en utsträckt tunga när den vuxna såg glad ut. Det ­verkade alltså inte som att ­bebisen ­härmades, utan att den blev exalterad när den vuxna gjorde något ­spännande. Det finns alltså inte stöd för att bebisar härmar den vuxnas ansikts­uttryck, enligt den här studien. Men bebisarna blev upprymda när vuxna ­interagerade och ­”svarade” gärna.


Källa: SVT Nyheter.


Det här är Vi Föräldrar

Vi vill ge alla pappor och mammor (och dig som väntar barn förstås) uppdaterad och korrekt info – som en motvikt till alla åsikter och allt tyckande som ofta omgärdar barn och barnuppfostran. För att få svaren vänder vi oss till Sveriges främsta experter; ingen fråga är för liten för att inte tas på största allvar – och ingen är heller för stor. Välkommen hit!


Nyhet! Sova hela natten – utan sömnmetoder är en onlinekurs med Vi Föräldrar, tidningen mama och barnpsykologen Malin Bergström. Läs mer här!Nya numret av Vi Föräldrar – i butik nu!


Missa inte vårt supererbjudande: 5 nummer av tidningen Vi Föräldrar + välj en välkomstgåva för 179 kr! Läs mer här! ❥

Här kan du köpa senaste numret!

För dagliga uppdateringar följ Vi Föräldrar på facebook.


Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler