Shutterstock

Härmar bebisen vuxnas ansiktsuttryck? Forskare är inte överens.

Bebisen härmas – eller?

Bebisar härmar vuxnas ansiktsuttryck – men nej, det är inte säkert, enligt en ny studie.

Du gapar – och din bebis gör samma sak! Länge har man menat att bebisen härmar den vuxna, men enligt en ny ­studie kan det vara slumpen som avgör att det blev just samma ansiktsuttryck. ­Studien, som ­nyligen publicerades i ­tidskriften ­Current biology, gick ut på att man undersökte barns reaktioner när de var en, två, sex och nio veckor. Och ­resultatet? Sannolikheten att ­bebisen gjorde samma gest som den vuxna, var lika stor som att de gjorde en helt annan.

Med ett undantag: de sträckte oftare ut tungan när den vuxna gjorde det. Men bebisarna ­svarade dock lika ofta med en utsträckt tunga när den vuxna såg glad ut. Det ­verkade alltså inte som att ­bebisen ­härmades, utan att den blev exalterad när den vuxna gjorde något ­spännande. Det finns alltså inte stöd för att bebisar härmar den vuxnas ansikts­uttryck, enligt den här studien. Men bebisarna blev upprymda när vuxna ­interagerade och ­”svarade” gärna.


Källa: SVT Nyheter.
Nya numret av Vi Föräldrar – i butik nu!


Missa inte vårt supererbjudande: 5 nummer av Vi Föräldrar + bokstavslampa och filt för bara 159 kr! Läs mer här! ❥

Här kan du köpa senaste numret!

För dagliga uppdateringar följ Vi Föräldrar på facebook.


Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler