Shutterstock

Att vakna varannan timme, är det ofta eller sällan? Vårt svar har ofta med våra förväntningar att göra.

Barns sömn – så funkar det

Hackig sömn, ständiga uppvaknanden … Det kan bli lättare att stå ut om man vet varför bebisar sover som de gör.

Att barn vaknar ofta är naturligt, men vi föräldrar förhåller oss olika till det. I en del kulturer är det vanligt att föräldrar sover tillsammans med sina små barn som ammar sig till sömns vid uppvaknanden, eller att barnen somnar om av att känna närheten till förälderns kropp. I vår västerländska kultur är det vanligare att på olika sätt försöka få barnet att sova i egen säng och somna om själv – men inte heller här finns det en enda norm om hur det ”ska” vara. Hur man väljer att göra styrs ofta av en massa olika saker: hur barnet är, hur man själv är, vad man tänker och ­känner om barnets och sin egen sömn, hur familjens liv ser ut, om man har möjlighet till avlastning ...

Ibland kan vetskapen om att det är naturligt för barn att vakna på natten vara tillräcklig för att det inte längre ska upplevas lika problematiskt. Kanske man i stället ”gillar” läget och låter barnet sova i en stor familjesäng där alla får plats. På så vis blir sömnen bättre för alla, tycker en del.

För andra är det otänkbart att göra så. Deras barn kanske störs av att ha föräldern nära, eller de själva kanske inte kan sova bra med barnet intill sig. De kanske vill ha sin säng för sig själva, eller det liv de lever kanske kräver en annan lösning.

Läs mer här:

Sovrutiner – hur gör man?

Sömnmetoder – hur funkar det?

Istället för sömnmetoder

Texten är hämtad från Vi Föräldrars stora bok om barn

Nyhet! Kurs: Sova hela natten – utan sömnmetoder med Vi Föräldrar, tidningen mama och barnpsykologen Malin Bergström. Läs mer här!Nya numret av Vi Föräldrar – i butik nu!


Missa inte vårt supererbjudande: 5 nummer av tidningen Vi Föräldrar + ett fint matset från Rice för bara 179 kr! Läs mer här! ❥

Här kan du köpa senaste numret!

För dagliga uppdateringar följ Vi Föräldrar på facebook.


Se även

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler