9 bebismysare

Lägg undan tidningen, logga ut från Facebook och stäng garderobsdörren om smutstvätten. Här är 9 roliga saker som du och din bebis kan göra tillsammans. Nu är nu, passa på att njuta när din bebis är liten!

1. Ligg bredvid varandra på en filt på golvet. Småprata om vad ni har gjort under dagen eller berätta vad som ska hända senare. Vad du säger har ingen betydelse, barn älskar att få studera sin mammas eller pappas ansikte och att höra deras röster.

2. Pussas, gosa och kela. Låtsasbit din bebis i tårna, gör pruttpussar på magen, blås lätt över bebisens ansikte. Njut av doften och den mjuka huden.

3. Härma varandras rörelser och ljud. En 3-månadersbebis kan finna stort nöje i att se mamma eller pappa räcka ut tungan eller höra dem upprepa ljud som han eller hon just gjort.

4. Läs en bok.
Ett litet barn njuter av att höra föräldrarnas röst, även om rafflande handling och spännande bilder är oväsentliga. En lite äldre bebis kan uppskatta en pekbok med vardagliga föremål, eller med djur vars läten ni kan härma.

5. Ge ditt barn massage.
Boktips: Spädbarnsmassage – lär dig massera din baby av Vi Föräldrar-medarbetaren Marianne Rydin.

6. Plaska med vatten i badkaret. Och passa på att titta på varandra i spegeln – speglar är fascinerande, tycker många barn.

7. Rulla en boll. Det är roligt att skicka den mellan varandra (när ditt barn kan sitta upp).

8. Rimma och ramsa. Som: ”Det kom en liten mus (kryp med fingrarna uppför barnets mage), som ville låna hus. Inte här (ena armhålan), och inte där (andra armhålan), men häääär (killa under hakan)!”

9. Sjung tillsammans. Det är härligt i vinterrusket. Tips: Skivan Bra att ha-sånger, fylld med välbekanta barn­visor och ramsor, finns på bland annat Designtorget.

Artikeln är publicerad i Vi Föräldrar Första Året nr 6, 2010
 

NUVARANDE 9 bebismysare
NÄSTA Bebisar lär sig nya ord snabbt