10 sätt att få i barnen medicinen

Munnar knips ihop, medicin spottas ut och tårar rinner - att få barn att ta läkemedel på rätt sätt är inte lätt. Här har du tipsen som underlättar på vägen från gapa till svälj.

1. Tvinga inte. Bänd inte upp barnets mun och håll inte för näsan. Det blir bara svårare nästa gång.

2. Bestäm dig. Barnet känner din osäkerhet. Var tydlig med att själva medicineringen inte är förhandlingsbar.

3. Lyssna och locka. Men låt, om möjligt, barnet vara med och bestämma hur medicinen ska tas. Slösa med beröm och locka med belöning efteråt.

4. Var ärlig. Smaken hos viss flytande medicin, till exempel antibiotika, går inte att dölja. Låtsas inte det är gott – var istället beredd med en sked av något smarrigt efteråt.

5. Använd spruta. En dosspruta är bra för flytande medicin till spädbarn. Spruta försiktigt in medicinen genom barnets mungipa mot insidan av kinden – då sätter barnet inte så lätt i halsen. Kan även fungera för större barn som har svårt att få i sig medicin.

6. Använd sked. Dossked brukar fungera från 1 år. Distrahera med småprat, då öppnar många småbarn automatiskt munnen. Stick in skeden långt så minskar risken att allt spottas ut.

7. Underlätta med yoghurt.
Tabletter slinker lättare ner om man tar dem med trögflytande vätska, till exempel yoghurt eller nyponsoppa. Pröva med lite vatten precis innan tabletten ska tas.

8. Kör makaronknepet. Pilla in tabletten i en kokt makaron så glider den ner lättare.

9. Krossa och dela. Att krossa och blanda tabletten i puré eller mos fungerar ofta bra med små barn. Men kolla i medföljande läkemedelsinformation så att tabletten får sönderdelas.

10. Håll koll på ändarna. Stolpiller eller ”suppar” förs in i ändtarmen. Vanligaste rådet är att stoppa in den trubbiga/raka ändan först, eftersom den spetsiga ändan är snällare mot ändtarmsöppningen. Men tvärtom går också bra. Spola av med ljummet vatten så glider den lättare in.

Källa: www.1177.se

Artikeln är publicerad i Vi Föräldrar nr 13, 2010.

NUVARANDE 10 sätt att få i barnen medicinen
NÄSTA Vi Föräldrar nr 13, 2010