”Svårt att fatta att förlossningen var över så fort”

Förlossningsberättelse. Kajsa skriver själv om när hennes son föddes. "Han kom ut i Superman-pose."

Tisdag den 7 mars 2006 vaknade jag kl. 05.00 av molvärk runt magen/ryggen och kunde inte somna om. Jag hade haft förvärkar och sammandragningar i en månad och ryggen började göra lite ont av 20 kilos viktuppgång, så det var inget ovanligt att jag vaknade lite mör i kroppen. Dessutom hade vi varit inne på förlossningen på söndagkvällen då jag trodde att det börjat sippra vatten så jag visste efter undersökningen där att livmodertappen var hel och fullt sluten.Jag gick i alla fall upp och åt frukost, badade och pysslade lite i lägenheten. Jag väckte min man vid 10-tiden och bestämde mig för att byta och tvätta lakan medan han städade bilen. Jag fortsatte ha lite värkar och sammandragningar, så jag kopplade på TENS-apparaten och gick ner i tvättstugan. Där kände jag att det började göra mer ont när värkarna kom, så tillbaka i lägenheten satte jag mig i badkaret igen och klockade värkarna bara för att för skojs skull se om de var något regelbundna.

Fick det till att de höll i sig 25 sekunder och kom med 2,5 minuters mellanrum – kändes inte som att det kunde stämma så jag brydde mig inte om det…. Efter en stund upptäckte jag blodigt slem i badvattnet, så jag gick upp och ringde förlossningen vid kl. 13 och de svarade att blod är bra, för då vet man att det är på riktigt.

Så vi packade ner de sista grejerna, klädde på oss, ringde mamma och bad henne hämta katten och ta hand om tvätten och sen åkte vi.

Vi var inne på förlossningen vid kl. 14, men fick sitta i ett samtalsrum medan CTG-kurvan togs eftersom alla förlossningsrum var upptagna (föräldrautbildning!). Där började det göra riktigt ont och jag förstod att det nog faktiskt kunde vara bebis på G. Väl inne på förlossningsrummet gjorde barnmorskan en undersökning som visade att jag var 8 cm öppen!

Jag fick en gåstol att hänga vid och lustgas för att ta mig igenom det värsta och efter det är förlossningen ganska suddig… Jag kommer ihåg att jag frågade min man om min röst lät konstig eftersom jag blev hög som ett hus på lustgasen, men härligt var det! Kl. 15.40 skrek jag till min man att trycka på larmet för då gick vattnet och det kändes verkligen som om hela rummet skulle svämma över så mycket kom det och så skönt var det när det lättade på trycket lite… Kl. 16 började krystvärkarna och 16.40 kom det ut en underbar liten kille!

Han mätte 53 cm och vägde 4710 gram! Och som om huvudmåttet på 36,5 cm inte räckte, så kom han i Superman-pose med ena handen uppe vid örat (på bilden ser man att örat är lite skålformat)! 
Moderkakan satt lite fast och jag förlorade en del blod, men tillslut kom den och när jag var färdigsydd (7 stygn) fick vi åka in till BB. Vi är nu stolta och överlyckliga föräldrar till en liten Liam! Jag är jätteglad att förlossningen gick så snabbt och lätt, men samtidigt känns det väldigt svårt att fatta att det var över så fort…

Förlossningsberättelsen är inskickad av Kajsa.

NUVARANDE ”Svårt att fatta att förlossningen var över så fort”
NÄSTA Så sover vårt spädbarn… eller inte