”Efteråt höll jag på att svimma”

Vår läsare Elina berättar hur det var när hon födde första barnet Nellie nio dagar över tiden:

”Natten 18/7 2011. Jag och Viktor hade haft besök av Julia och Linn på kvällen. Vi hade spelat spel och ätit melon. Jag hade inga förvärkar eller någonting allting var bara lugnt! Med tanke på att jag hade gått över 9 dagar var jag nästan säker på att jag skulle fortsätta gå och få bli igångsatt och jag brukade inte ha speciellt kraftiga förvärkar.

Julia och Linn for iallafall hem och jag och Viktor fikade och började göra oss i ordning för att gå och lägga oss. Klockan var väl kring halv två. Efter någon timme började några rejäla förvärkar. Då var klockan vid halv fyra, men jag tänkte det går väl över så jag la mig bredvid Viktor och försökte somna, det var omöjlig vaknade till varje gång en värk kom. Tillslut klev jag upp satt mig vid datorn, gick inte. Var tvungen att gå gå och gå.

Tillslut kände jag en tryckande känsla neråt som jag inte känt vid andra förvärkar… Då blev jag misstänksam. jag tänkte ”så här är det väl inte meningen att det ska trycka på om det bara är vanliga förvärkar?” så jag ringde mamma och hon tyckte dem kom väldigt tätt. Men jag tyckte vi skulle vänta och Viktor sov fortfarande och jag trodde inte det var någon förlossning på gång. Tillslut väckte jag upp Viktor men han fattade som ingenting och tyckte jag skulle lägga mig ner och försöka sova. Efter många om och men fick jag honom att kliva upp ur sängen och förstå att jag hade så ont att jag inte kunde stå still. Vi kom överrens att jag skulle åka in och göra en kontroll med tanke på mina 9 dagar övertid kunde det ju vara på gång, fast än jag inte trodde det och tyckte att lite ondare borde det göra! Men jag bor ju ändå nära en förlossning så det skada ju inte att åka upp. Inget vatten hade då gått. Så Viktor ringde BB och sa att vi var på väg, de undrade hur långt mellanrum jag hade mellan värkarna, och jag hade inte kunna räkna ut det. De var lite oregelbundna men cirka 3-6 min. Mamma och pappa åkte från Furuvik för att hämta oss och köra upp oss på BB. De var utanför lägenheten väldigt fort! Och i bilen högg det till som bara den!

Väl uppe på BB fick jag ett rum där de skulle mäta bebisens hjärtslag och mina värkar och en massa saker, jag hängde inte riktigt med. Men jag tänkte ju att de skickar snart hem mig, det är bara några förvärkar. Klockan var kring sex på morgonen. De bytte barnmorska så kring halv 7 kom det in en som skulle undersöka hur öppen jag var. Då var jag redan öppen sex cm och de sa ”det blir nog en bebis snart!” Då vart jag lite chockad. Jag som mer eller mindre var på väg hem. Så jag fråga hur mycket jag skulle vara öppen för att få krysta och hur längre de skulle ta för mig att öppnas. Hon svarade 10 cm och att hon räknade på 1 cm per timme. ”men gud tänkte jag 4 timmar till tills jag få krysta!?” hon frågade hur jag skulle göra med bedövningen och jag svarade att jag hade ju inte fött barn förut så jag visst inte jag ville bara testa lustgasen. Så jag fick testade den och då blev att genast mycket roligare. Jag stod där och skrattade och spydde. En och en halv timme senare komme hon in och skulle titta hur mycket jag var öppen då var jag redan öppen 9 och fick börja krysta om jag ville, men jag kände för att vänta. Hade inte riktigt krystvärkar och mitt vatten hade ännu inte gått.

Jag fortsatte fördriva tiden med lustgasen och de bad mig sätta mig upp för att ta på mig sjukhusrocken, lite lättare att föda barn i den istället för byxor, och jag fattade ingenting när de bad mig sätta mig upp. Jag låg ju där med lustgasen. Tillslut kände jag att jag ville testa krysta. Så de tog hål och vattnet gick. Jag var lite borta på lustgasen så jag kände mest att det bara vart blött… Och hann inte ens vara med om att mamma var ute ur rummet. Men hon kom snabbt tillbaka. Sen sa de att de kände bebisens huvud där inne på väg ut och frågade om jag ville känna så jag stoppa in 2 fingrar och kände. Men det var obehagligt! Nästa gång de frågade tacka jag nej, och det kommer jag göra nästa gång jag föder barn. Jag krysta och krysta och tillslut sa de att jag inte längre fick använda lustgasen. Tillslut var huvudet ute, sen axlarna och sen hela bebisen! Det gick fort när huvudet väl var ute och allt som allt tog 45 min! Då fick jag upp Nellie på bröstet, sen fick Viktor hålla för då skulle jag ut med moderkakan. Då fick jag tillbaka lustgasen. Men den fungera ju knappt, de hade ju dragit ner den så mycket och jag minns hur arg jag var! De höll upp moderkakan och visade den. Det var häftigt att se vart bebisen hade legat också! Efteråt kunde jag inte stå rakt och höll på svimma… Nellie föddes 9:42!”

/Elina

NUVARANDE ”Efteråt höll jag på att svimma”
NÄSTA Så får ALLA sova i familjen