Förlossningsordlista

Här är förklaringar på en del av de ord som ofta förekommer i graviditets- och förlossninssammanhang:

CTG (cardiotokografi): Med en CTG-apparat mäter man värkarnas styrka och barnets hjärtverksamhet. Barnmorskan spänner ett bälte runt din mage så att hon kan fästa dit två CTG-elektroder: En lyssnar av hjärtverksamheten och en mäter livmoderns sammandragningar.

Doula: Ordet är grekiskt och betyder ungefär ”kvinna som ger omvårdnad”. Hon ska vara ett stöd för dig och din partner under förlossningen, men har inget medicinskt ansvar. Om du inte känner till en doula kan du hitta en på till exempel hemsidan doula.nu.

Epidural (EDA): Kallas även ryggbedövning. Via en kanyl förs en tunn plastslang in mellan två kotor i midjehöjd. Under förlossningens förlopp kan man fylla på mer bedövningsmedel i slangen.

Förlossningsrädsla: Om du är rädd för förlossningen blir du erbjuden speciella samtal hos en barnmorska, läkare, psykolog eller kurator. Det finns även mottagningar på sjukhusen som är specialiserade på förlossningsrädsla. Kallas till exempel aurorasamtal eller indigosamtal.

Havandeskapsförgiftning: Var tionde gravid kvinna utvecklar havandeskapsförgiftning, men bara en procent får den allvarliga varianten. Högt blodtryck och äggvita i urinen kan vara tecken på havandeskapsförgiftning. Andra symptom kan vara svullna händer och fötter och snabb viktökning. Havandeskapsförgiftning behandlas med avlastning och vila. Ibland används blodtryckssänkande medel. Om mamman blir sämre och om barnet påverkas sätts förlossningen igång, eller så görs ett kejsarsnitt.

Lustgas: En blandning av dikväveoxid (kväve) och syre, som kvinnan andas in med hjälp av en narkosmask. Många tycker att gasen hjälper dem att hantera smärtan.

Moderkaka: Förbindelselänken mellan mamman och bebisen. Under graviditeten sitter den på insidan av livmoderväggen och förser bebisen med syre och näring.

Sugklocka: Liknar en kopp som via en slang är kopplad till en vakuumpump. Med hjälp av pumpen skapas ett undertryck som gör att sugklockan fastnar på barnets huvud. Efteråt får bebisens huvud en liten svullnad, som försvinner efter några dagar. Det kan se lite obehagligt ut, men är helt ofarligt.

TENS-apparat: Elektriskt stimulering med hjälp av vibrerande plattor som sätts på områden där det gör extra ont. Elektriska impulser sänds ut som frigör kroppens endorfinsystem och blockerar smärtimpulserna. Finns att hyra på de flesta mvc.

NUVARANDE Förlossningsordlista
NÄSTA Vad händer på mvc?